Безплатни  прегледи за туберкулоза ще се провеждат от 25 септември в рамките на третата за тази година кампания „Седмица на  отворените врати“ в област Шумен, съобщиха от РЗИ.

В периода 25 – 29 септември 2023 г. желаещите да се изследват за туберкулоза ще имат възможност да се прегледат от 08,00 ч. до 14,30 ч. в III Вътрешно отделение на „МБАЛ – Шумен” АД, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

По време на прегледите ще се извършва оценяване на риска за туберкулоза чрез анкета. След проведеният скрининг, на лицата в риск ще се проведе консултация от лекар, а при необходимост ще се назначат и допълнителни прегледи и изследвания.

Кампанията „Седмица на  отворените врати“ за област Шумен се провежда от Регионална здравна инспекция – Шумен съвместно с „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД.

Инициативата ще даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, ще повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и ще популяризира здравословния начин на живот.

Припомняме, че РЗИ – Шумен организира всяка година скринингови кампании за жителите на областта с цел повишаване на обществената информираност по отношение на туберкулозата и  промотиране на здравословния начин на живот. Предишните две кампании за тази година се проведоха през месеците март и юни.

Новооткритите случаи на заболели от туберкулоза лица от началото на 2023 г. до сега в област Шумен са 14, като 12 от тях са мъже и 2 жени. Регистрираните лица са на възраст от 34 г. до 83 г. и са от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Смядово. Всички контактни лица на диагностицираните са установени и са им проведени необходимите изследвания.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име