Досегашният офис на ГЕРБ на центъра на Никола Козлево /вдясно/ вече е с надпис "Ешрефоглу"

Осемгодишният бастион на ГЕРБ в Делиормана – малката шуменска община Никола Козлево, претърпя пълна промяна в навечерието на местните избори.  След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов 

В навечерието на изборите осъденият за конфликт на интереси Ешреф Реджеб отново беше издигнат за кмет на общината от местната структура на ГЕРБ. Документите му, заедно с тези на кандидатите за кметове на кметства и общински съветници, бяха подготвени за регистрация в ОИК – Никола Козлево, но Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отхвърлила кандидатурата му, съобщиха местни активисти. Националният партиен орган е отхвърлил и посочената от Ешреф Реджеб алтернативна кандидатура – тази на сина му Реджеб Вели.

Няколко дни по-късно синът на Ешреф Реджеб беше регистриран като кандидат за кмет на община Никола Козлево от партия НДПС – политическа формация, регистрирана през 1999 г. от Гюнер Тахир като алтернатива на ДПС. В първите си години Националното движение за права и свободи /НДПС/ беше партньор с Обединените демократични сили, а на парламентарлните избори през 2017 . беше в коалиция с ДОСТ.

Освен кандидат за общински кмет, НДПС регистрира в Козлево и пълна листа за общински съветници. Сред 13-те кандидати има само две нови лица – двамата синовете на Ешреф Реджеб Кемал и Реджеб Вели. Останалите 11 в листата са досегашни съветници, които също мигрират от ГЕРБ в НДПС

„След като Изпълнителната комисия на ГЕРБ отказа на Ешреф да го регистрира, след като отхвърли и кандидатурата на сина му, преди пет дни фамилията събра всички активисти и каза: Минаваме към НДПС! И всички, които бяха от ГЕРБ, минаха към НДСП – съветниците, селските кметове“, обясняват жители на Никола Козлево. С листата на НДПС са регистрирани и почти всички от досегашните селски кметове

Така управляващата фамилия Ежшрефоглу зачеркна политическото битие на ГЕРБ в Никола Козлево и извади нов политически играч на сцената. В небитието остана и местния клуб на ГЕРБ, помещение на фамилията Ешрефоглу, намиращо се до магазина им в центъра на Никола Козлево. Логото на ГЕРБ вече е изтрито от клуба и всеки момент очакваме да сложат надпис НДПС, казват местните

Освен кандидатурата на Реджеб Вели, в ОИК – Козлево е регистрирана и кметската кандидатура на Исмаил Ибрям, издигнат от местна коалиция ДПС – БСП за България. След изтичане на крайния срок са подадени и документите на Неджемедин Адем, издигнат от ПП-ДБ. За регистрацията му обаче няма мнозинство от две трети и се чака решение на ЦИК.

В местните избори няма да участва партия ГЕРБ, която в продължение на 8 години беше победител във всички населени места в Козлево, а досегашният кмет Ешреф Реджеб беше смятан за едно от остриетата на Борисов в Делиормана. За два мандата Реджеб успя да концентрира в ръцете си почти цялата власт в района, докато фамилията му разширяваше икономическия си просперитет. Сега семейството ще играе с цялото си политическо и икономическо влияние за НДПС, и според местните хора, ще спечели почти всички изборни места.  

Правомощията на Ешреф Реджеб като кмет на никола Козлево бяха прекратени предсрочно на 27 юли от Общинската избирателна комисия заради доказан конфликт на интереси и влязло в сила решение на Върховния административен съд.

Два месеца табелката на кметския кабинет все още не беше сменена и името на Реджеб все така стоеше в общината.

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име