Плакати на двамата основни опоненти са залели всички села в община Никола Козлево

Седмица преди местния вот в малката шуменска община Никола Козлево претендентите за кметския пост нервно загряват, за да излязат на арената следващата неделя (29 октомври).

Слабо населена и слабо развита, миниатюрната Делиорманска община е едно от онези места, в които кметовете държат „и хляба, и ножа“, затова местните избори са най-важната политическа, икономическа и обществена битка.

А в случая с Никола Козлево битката се превръща в истинска война и е „на живот и смърт“, защото от нейния изход ще зависи дали „управляващата фамилия“ Ешрефоглу ще запази контрола си върху

общината, в която царят феодални порядки.

„Главата“ на фамилията Ешреф Реджеб управляваше Никола Козлево като кмет от ГЕРБ в продължение на два мандата – от 2015 г. до лятото на т.г. Управляваше с пълно мнозинство в общинския съвет, което му позволи да държи в ръцете си цялата политическа, административна и институционална власт. Към това трябва да се прибави и завидната икономическа власт на фамилията, за да се разбере защо много жители на общината са зависими от „бранда Ешрефоглу“ – за работа, за социални помощи, за дърва за огрев, че дори и за вересията в хранителните магазини – почти всички собственост на „управляващото семейство“.

Ешреф Реджеб щеше да продължи да управлява, още повече, че беше едно от „остриетата“ на Бойко Борисов в Делиорманските общини, известни по-рано като бастиони на ДПС. Фактът, че е успял да отцепи една от тях от „крепостта на ДПС“, придаваше допълнителна тежест на николакозлевския кмет.

Сигурният трети мандат на Реджеб обаче зачеркнат от антикорупционната комисия, която през 2021 г. го уличи в конфилкт на интереси и оповести данни, че е плащал от общинския бюджет на дружества, собственост на двата му сина. Всички решения на КПКОМПИ бяха потвърдени от съда и в крайна сметка Реджеб трябваше да напусне кметския пост предсрочно, само два месеца преди края на втория си мандат.

Въпреки присъдата за конфликт на интереси и забраната да заема публични длъжности, Реджеб се готвеше за трети кметски мандат, а контролираната от него местна структура на ГЕРБ издигна единодушно кандидатурата му. След дълго мълчание и почти в последния момент, националното ръководство на ГЕРБ все пак отказа да одобри Ешреф Реджеб като свой кандидат. На практика обаче партият на Борисов му помага отново да спечели изборите, или поне не му пречи, като не регистрира друг кандидат за кмет в Никола Козлево. Така няма да отцепва гласове от фамилията Ешерефоглу.

Всички срещу Ешрефоглу или как се обединиха довчерашни врагове

След като ГЕРБ отказа да издигне Ешреф Реджеб за трети мандат, „управляващата фамилия“ за една нощ мигрира в друга партия и осъмна в редиците на Националното движение за права и свободи /НДПС/ на Гюнер Тахир. Единият син на Реджеб – Реджеб Вели, пое щафетата от баща си и беше регистриран като кандидат за общински кмет от НДПС.

В НДПС преминаха и досегашните общински съветници и селски кметове от ГЕРБ, които пак са кандидати за местната власт, но този път от партията на Гюнер Тахир. Така позабравената НДПС регистрира в Никола Козлево пълна листа от 13 кандидати за общински съветници. Сред тях има само две нови лица – двамата синовете на Ешреф Реджеб, Кемал и Реджеб Вели. Останалите 11 души в листата са досегашните съветници от ГЕРБ.

Регистрацията на фамилията доведе до немислим досега съюз на дългогодишни политически противници в общината. Старите врагове ДПС и БСП се обединиха в местна коалиция с надеждата да победят клана Ешреф.  Двете политически сили издигнаха кметската кандидатура на 29-годишния местен земеделски производител и предприемач Исмаил Ибрям. Неговият предизборен щаб се намира само на 20-тина метра от офиса на Ешрефоглу.

В общината е регистриран още един кандидат за общински кмет – Неджмедин Адем от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Регистрацията му се превърна в истинска сага и се наложи Централната избирателна комисия да се намесва няколко пъти. Първоначално Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Никола Козлево отказа да регистрира Адем с мотива, че документите му са подадени след крайния срок.  Във входящия регистър обаче фигурираше час преди 17 ч., когато изтичаше срокът за регистрация и ЦИК разпореди на ОИК да регистрира кандидата.

Така на изборите на 29 октомври в Никола Козлево ще се избира между трима кандидати за общински кмет. 

Ще стане ли наследствен кметският стол в Козлево?

Дори обединени, опонентите на фамилията Ешрефоглу трудно ще се преборят с нейното влияние. Докато Ешреф Реджеб беше в ГЕРБ, партията му печелеше с огромна преднина в Никола Козлево. На парламентарните избори преди година, през октомври 2022 г., ГЕРБ спечели 60 % от подадените гласове, като взе 1503 бюлетини от общо 2504 подадени. Втора политическа сила беше ДПС, с 21 % /538 гласа/. БСП беше с трети резултат с 15 % /120 гласа/, а с 4 % и 99 гласа беше Продължаваме промяната.

Фактът, че сега семейство Ешрефоглу представлява друга политическа сила, едва ли ще смути нейните избиратели. В тази община

гласовете отиват там, където каже кметът. 

Сега Никола Козлево и селата наоколо са залети с плакати на кметския син Реджеб Вели, чийто образ може да се види навсякъде – по дворове, къщи, огради, крайпътни стълбове и дървета. На влизане Никола Козлево буквално синее, тъй като на всеки стълб край улицата има афиш на кандидата на НДПС. Опонентите от ДПС-БСП също не изостават в плакатната война.

Никола Козлево, улица
Снимка: Дияна Желязкова

Седмица преди вота и двамата основни претенденти са убедени, че ще спечелят кметските избори. В центъра на Никола Козлево, където е офисът на Ешрефоглу, единият брат – Кемал Ешреф, разпознава нашия екип и се провиква през площада:

„На 29 октомври ще ви изпратя специален поздрав!“,

в смисъл, че фамилията отново ще вземе властта, при това още на първи тур. Двайсетина метра встрани, в общия щаб на ДПС и БСП, са се събрали опонентите на Ешреф Реджеб и се надяват, че местните хора ще се преборят със страха и зависимостите и ще сложат край на 8 годишната власт на Ешрефооглу.

А дали кметският стол в Никола Козлево ще стане „наследствено владение“, ще стане ясно на 29 октомври.

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение Про веритас, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име