Кметицата на Венец (в зелен костюм) с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ на откриването на кампанията. Сн пресцентър ДПС

Управлявалата вече 4 мандата кметица на Венец Нехрибан Ахмедова (ДПС) на практика вече е спечелила и предстоящите избори, тъй като е единственият кандидат за поста в общината, смятана от десетилетия за бастион на ДПС.

Ситуацията даде повод на лидера на партията Мехмед Карадайъ да определи малката Делиорманска община като „модел на победата“.

На 30 септември Карадайъ откри предизборната кампания на ДПС от венецкото село Борци, където в този ден се провеждаха традиционни „мазни борби“ в памет на Коджа Юсуф, един от най-известните професионални борци през 19 век.

„Можем да се поздравим, че Нехрибан Ахмедова е единствен кандидат и на практика вече е избрана за кмет на Венец“, похвали се Карадайъ и подчерта: „Североизточна България, Делиорманът, земята на големите борци Коджа Юсуф и Филиз Пехливан ще дадат модела за победата“.

Карадайъ беше завел в „земята на победата“ целия Централен предизборен „лъч“ на ДПС, а на събитието присъстваха депутати от ДПС, кандидати за кметове и общински съветници от Североизточна България и много гости от Турция.  Пред стотиците местни жители и гости лидерът на ДПС даде заявка за още по-сериозно присъствие в местната власт в цялата страна: „На тези избори влизаме с 38 кметове от ДПС, избрани през 2019 г. Сега нашият номер е 57. Иншалах, живот и здраве, нека на финала на тези избори отчетем с 57 кметове на общини, избрани от ДПС“, заяви Мустафа Карадайъ, цитиран от партийния пресцентър.

Единствените кандидати

Нехрибан Ахмедова, която управлява община Венец от 2007 г., е единственият кандидат за общински кмет на предстоящите местни избори на 29 октомври. Нито една друга политическа сила не регистрира свой претендент в общината, известна като един от „бастионите на ДПС“.

На предишните местни избори през 2019 г. във Венец имаше цели трима кандидати за общински кмет – освен неизменната Нехрибан Ахмедова, за поста се бориха представители на ГЕРБ и на БСП. Разбира се, Ахмедова спечели още на първи тур с впечатляващите 67 %.

Отогава ДПС изобщо не е загубило влиянието си в региона. На парламентарните избори преди година, през октомври 2022 г., ДПС спечели 65% ог гласовете, а втората по резултат партия – ГЕРБ, изоставаше чувствително с 24. На трето място беше Продължаваме промяната само с 3,5%, а БСП получи едва 40 гласа – малко над 1%.

Вероятно за това сега останалите политически сили изобщо не си направиха труда да издигнат кандидат за общински кмет във Венец, макар че подобно поведение едва ли е оправдано от политическа гледна точка. Сред местните хора остава впечатлението, че другите партии просто са вдигнали ръце от Венец и са оставили общината като „вечно владение“ на ДПС.

Старата-нова кметица на Венец е родена през 1974 г., завършила е Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, откъдето има магистърска степен като учител по математика и информатика. По-късно е завършила и магистратура по право във Великотърновския университет. Ахмедова е кмет на община Венец от 2007 г., семейна, с две деца, пише за нея в сайта на ДПС.

Освен единственият кандидат за кмет на Венец на предстоящите избори, тя е и водач на листа със 17 кандидати за общински съветници от ДПС.

Не само общинският цетър ще получи „служебен“ кмет в неделя. Почти половината от 13-те населени места в общината също отиват на избори с един кандидат – това са селата Страхилица, Осеновец, Капитан Петко, Боян и Борци, където единствените кандидати са регистрирани от ДПС.

В други 7 села все пак ще има избори, защото там са регистрирани по двама кандидати за кметския пост.

Формациите, които са решили да конкурират доминиращата партия ДПС, са ГЕРБ и ПП-ДБ. ГЕРБ са издигнали кандидати за кметове на 6 села, а от ПП са регистрирали свой кандидат в едно село.

Ето къде на практика ще има кметски избори в община Венец:

С. Ясенково – Насуф Якуб, ДПС срещу Метхи Сали, ГЕРБ

С. Черноглавци – Кенан Кязим, ДПС срещу Валентин Рашков, ГЕРБ

С. Изгрев – Ерджан Мюстеджеб, ДПС срещу Тунчер Фикрет, ГЕРБ

С. Дренци – Бирол Шабан, ДПС срещу Нуртен Шерафидинова, ГЕРБ

С. Денница – Джемал Хюсеин, ДПС срещу Юсуф Мехмед, коалиция ПП-ДБ

С. Буйновица – Мустафа Мустафа, ДПС срещу Бедри Хасан, ГЕРБ

С. Габрица – Мустафа Хамид, ДПС срещу Юлми Хюсеин, ГЕРБ

Само 4 партии на изборите във Венец

Всъщност, на пръстите на едната ръка се броят самите партии, които ще участват в изборите във Венец. Листи за общински съветници са регистрирали само 4 политически сили – ДПС, ГЕРБ, БСП и коалиция ПП-ДБ.

Още две партии са подали заявления за участие в изборите, но не са регистрирали нито един кандидат – НДПС и „Български глас“.

Общинският съвет във Венец е от 17 души

В общината ще се гласува в 15 секционни комисии, по една във всички населени места, с изключение на  най-голямото село Ясенково, където ще има три секции.

На предишните местни избори през 2019 г. вота си упражниха малко над 4 200 жители на община Венец.

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име