Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен започна широка информационна кампания  на територията на областта за възможностите за предпазване от рак на маточната шийка. „Да намалим риска!“ е посланието на здравните експерти и цели снижаване на заболяемостта от рак на маточната шийка.

Кампанията е насочена към родители на момичета на възраст от 10 г. до 13 г. и е с цел да даде полезна информация как могат да бъдат предпазени от заразяване с човешки папилома вирус (HPV – HUMAN PAPILOMA VIRUS).

Експертите от РЗИ – Шумен вече провеждат информационни срещи в училищата с родителите и учителите, които проявяват интерес за риска от заболяването, ползата от имунизацията срещу РМШ и безопасността на ваксините.

Предстои и провеждането на обучителни семинари с медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата на територията на областта, както и със здравните медиатори към общините.

РЗИ – Шумен изготви и плакати в подкрепа на кампанията, които  информират за възможностите за ваксинация.

В страната с решение на Министерския съвет е приета и се изпълнява Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г.

В изпълнение на дейности по Програмата се прилага безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) за момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни. Ваксината се прилага под формата на мускулна инжекция в горната част на ръката. За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози от ваксината с интервал между приемите от поне 6 месеца.

Ваксината срещу HPV – Gardasil 9  се прилага безплатно от общопрактикуващите лекари.

За област Шумен от началото на тази година до края на м. септември са поставени 172 дози от ваксината срещу рак на маточната шийка. От тях първи прием е при 134 лица, а на 48 лица е приложена и втората доза.

Ваксинацията срещу HPV съществува от 2006 г. и от реалната практика вече има достатъчно данни от страните с високо имунизационно покритие за нейната ефективност.

По данни от Министерство на здравеопазването, в България всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка (РМШ), който е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата. По данни на Националния статистически институт, през последните години случаите на рак на маточната шийка в България се увеличават – 15 691 заболели през 2017 г., 16 006 през 2019 г.

На страницата на сайта за имунизациите в България – https://plusmen.bg, секция „Факти“ – Информационни материали всеки родител може да получи информация за ваксината срещу HPV.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име