Освен научните медицински дружества, досега 20 от общо 28 лекарски колегии в страната са срещу въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и антидиабетични средства. Сред тях е и шуменската районна колегия при Българския лекарски съюз. На извънредно заседание е гласувана декларация, в която пише:

„Категорично възразяваме срещу промените в Наредба №4, касаеща изписването на антибиотици и антидиабетни медикаменти. Да се обмисли вариант за гратисен период, в които успоредно с електронния вариант да остане и хартиения носител, до отстраняване на всички неточности по електронната рецепта. Предписването на медикаменти само по електронен път лишава лекарите извън лечебните заведения да практикуват своята професия, поради невъзможност да получат регистрация в приложения софтуер, с което считаме, че се нарушават правата на лекарите – членове на БЛС, притежаващи лекарски карти. Категорично заставаме и подкрепяме становището и действията на УС на БЛС!“

Много от лекарските колегии заплашват с протестни действия заради създалия се хаос на лекарствения пазар в началото на грипната епидемия, която не е обявена, но масово се регистрира бум на острите респираторни заболявания.

Д-р Николай Алексов, председател на районната лекарска колегия в Перник, е още по-остър и непримирим. Завършва декларацията си с думите: „Топлата вода е много хубаво нещо… Но да ти предлагат вряла вода, без възможност за охлаждане, е меко казано щавене!“

Всички медици в страната призовават здравното министерство и здравната каса за пълноценно взаимодействие между информационните системи и за максимално софтуерно опростяване на процедурата.

А ние да напомним, че в цял свят има хартиени рецепти с изключение на Латвия. Но когато латвийците пътуват в друга държава за лекарства, им се изписва хартиена рецепта.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име