Общинският съвет в Никола Козлево

След избора на нов кмет и нови съветници в Никола Козлево, залата на общината едва събра гостите, дошли днес да присъстват на тържествената сесия за старта на новата местна власт.

Първото заседание се ръководеше от областния управител на Шумен проф. Добромир Добрев, който пожела успех на новоизбраните местни управници с една мисъл на Аристотел: „Правото дава възможност в града да управлява законът, а не човекът“.

В новия 13-членен общински съвет мнозинство има местната коалиция „ДПС/БСП за България“, която е със 7 съветници: Ахмед Ахмед, Венета Съръбеева, Веселин Ангелов, Галин Георгиев, Юсуф Юсуф, Хюсеин Абиб и Турхан Каракаш. Това е коалицията, издигнала и избрала новия кмет на общината Исмаил Ибрям.

Останалите 6 съветници са от групата на ПП „НДПС“: Реджеб Вели, Нурай Реджеб, Елвин Мустафа, Халил Али, Юксел Исмаил и Фахри Алиев, който заема мястото на Катилиян Костадинов, отказал се по здравословни причини. Тази коалиция е близка до управлявалия два мандата Ешереф Реджеб, чийто син Реджеб Вели беше кандидат за общински кмет.

На сесията присъстваха и кметовете на населени места: Ахмед Х. Ахмед – кмет на най-голямото село Вълнари, Нергин А. Фейзула – село Каравелово, Десислава С. Господинова – с. Красен дол, Николай Н. Христов – с. Крива река, Мехмед А. Мехмедали – с. Пет могили, Бейхан М. Шукри – с. Ружица, Сезер С. Юлми – с. Хърсово, Светла П. Янчева – с. Цани Гинчево, Рамадан И. Хасан – с. Църквица.

Исмаил Ибрям /вляво/ получава удостоверението си от ОИК

Новоизбраният общински кмет Исмаил Ибрям получи удостоворение от ОИК – Никола Козлево под ръкоплясканията и овациите на присъстващите в сесийната зала. Ибрям е избран с 1 832 гласа, които са 50,73 % от гласувалите в общината.

Всички избрани кметове и съветници се заклеха „…в името на Република България да спазвам Конституцията и законите и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Никола Козлево и да работя за тяхното благоденствие“.

След това новият кмет Исмаил Ибрям очерта първите си стъпки в обръщение към присъстващите: „Ще предложим в най-кратък срок структурни промени в работата на общината, с цел по-голяма прозрачност, контрол, публичност. Това е единственият начин да отговорим на очакванията на жителите. Община Никола Козлево няма време за губене в партийни боричкания. Нека в следващите четири години да работим в едно голямо партийно мнозинство“. Ибрям специално благодари за подкрепата на политическите сили ДПС и БСП, че му е даден шанс да стане кмет на община Никола Козлево, като адресира благодарностите си към съветниците Турхан Каракаш и Галин Георгиев.

Най-възрастният съветник Фахри Алиев от ПП „НДПС“ пое временно ръководството на заседанието, докато бъде избран председател на общинския съвет. За поста бяха предложени две кандидатури. Групата на „ДПС/БСП за България“ обяви името на Турхан Каракаш, който е бил председател на ОбС, а след това два  мандата /2007-2015 г./ кмет на община Никола Козлево от листата на ДПС.

Групата на НДПС предложи Нурай Реджеб, който беше председател на ОбС в предходния мандат при управлението на ГЕРБ.

Очаквано спечели Турхан Каракаш, който ще ръководи местния парламент в залата, която беше изградена с проект на стойност 50 000 лв. със съвременни комуникации точно по време на неговото кметуване. Не всяка селска община има този административен комфорт.

Венета Съръбеева е единствената жена(на преден план) в 13-членния общински съвет. Сн. Радиан.бг

След края на единствената точка от дневния ред  областният управител Добромир Добрев тръгна за тържествената сесия в община Каолиново, а победителите в местните избори се събраха за обща снимка. Поздравленията на гражданите продължиха в коридорите на общинската администрация, а пред кметството останаха много местни жители в хубавия есенен ден, за да коментират изборните резултати.

Дано след четири години пред същата сграда има нов площад и красиви алеи, а не бурени и изровени пешеходни пътеки от чакъл и пръст.

Валентина Минчева

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име