Тодор Тагарев, скрийншот бТВ

В българската армия има около 6000 свободни места и за тях на практика липсват кандидати. Това призна военният министър Тодор Тагарев в предаването „120 минути“ по бТВ. Според министър, причините за огромния кадрови недостиг са няколко – демографската криза, пандемията от COVID-19 и дезинформацията.

„COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения“, коментира министърът на отбраната. Според него, дезинформационната кампания след началото на войната в Украйна също има съществено влияние за кадровата криза в армията. „Не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате“, цитира военният министър най-разпространенана дезинформация и допълни, че тази кампания още не е приключила и в нея са участвали и парламентарно представени политически сили.

Преди няколко дни министър Тагарев заяви, че кадровата криза обхваща и офицерите, а не само професионалните войници. ионна кампания. Тази година в националния военен институт има с 35 % по-малко кандидати в сравнение с 2022 г. и реално първокурсниците са с 45%  по-малко, каза военният министър и коментира, че това е пряк ефект от дезинформационните кампании срещу националната сигурност и срещу отбраната.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име