Сн. ШУ

Шуменският университет ще отбележи 80 години от рождението на проф. Рашо Рашев с научна конференция, организирана от факултета по хуманитарни науки и катедрата по история и археология към ШУ „Епископ Константин Преславски“. Форумът е с международно участие и е под наслов „История и археология на Югоизточна Европа през Средновековието – 80 години от рождението на проф. д.и.н. Рашо Рашев (1943-2008)“.

Конференцията в памет на бележития български археолог и историк проф. д.и.н. Рашо Рашев (1943-2008) ще се проведе на 14, 15 и 16 ноември 2023 г. в Ректората и в Националния историко-археологически резерват „Плиска“.

Откриването е на 14 ноември от 16 ч. в Аулата на университета с встъпително слово на доц. д-р Тодор Тодоров, декан на  Факултета по хуманитарни науки, и официални приветствия към участниците.

В конференцията са заявили участие 91 изследователи. От тях 28 са от чуждестранни университети и други научни организации, и 63 от български университети, институти на БАН, регионални и градски музеи и др. Във форума ще се включат както утвърдени специалисти с доказан научен принос в сферата на историята и археологията, така и  докторанти, млади учени и постдокторанти.

Заседанията са структурирани в пленарна част (14 ноември), пет секции (15 ноември) и една кръгла маса (16 ноември), посветена на личността и делото на големия български археолог проф. д.и.н. Рашо Рашев.

На 16 ноември 2023 г. в 11.30 ч. в НИАР „Плиска“ ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на учения и ще бъде връчена ежегодната студентска награда „Проф. д.и.н. Рашо Рашев“.

Проф. Рашев загина трагично в пожара във влака София – Кардам на 28 феувраир 2008 г. През 2012 г. в негова памет и заради заслугите му за развитието на българската археология, музеят в НИАР Плиска беше наречен на негово име със заповед на министъра на културата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име