Шумен е на 17-то място в Индекса на местната система за почтеност, определен в изследване на Асоциация „Прозрачност без граници”.

Къде се случва корупцията? Защо се случва? Кой носи отговорност? – отговорите на тези въпроси отново търси Асоциацията във втория етап на проекта „LISI – устойчиво бизнес развитие на местно ниво”,  по време на който ще бъде разработен Индекс на местната система за почтеност – 2023.  Резултатите и анализът на индекса ще бъдат използвани за оценка на местната бизнес среда.

Стартиралият в края на 2021 г. проект е продължение на LISI програма (2014-2017 г.). Затова на сайта на Асоциация „Прозрачност без граници“ http://lisi.transparency.bg/ могат да бъдат проследени всички сравнителни динамики по общини и в национален мащаб. Избирателите от областните градове ще получат ясен отговор на въпроса: Как се е развила общината, в която живеят през последния мандат?

С обобщена оценка 3,15 точки от 5 възможни община Шумен зае 17-о място в общата класация на общините, включени в Индекса на местната система за почтеност за 2022 г., съобщиха от Асоциацията. От местната власт най-висока оценка е получил кметът (3,93 т.), следван от общинската администрация (3,72 т.).

Изследването регистрира частично установени механизми за взаимодействие с граждани и бизнес, които следва да бъдат надградени с повече прозрачност относно правилата за участие на заинтересуваните страни и на резултатите от провежданите обсъждания, коментират от Асоциацията. Изследващите са установили дефицит на информация относно контрола върху доставчици и изпълнители на договори, сключени с общината.

Общинският съвет има по-нисък индекс в сравнение с останалите институции – 2,96 точки. Стойността му е резултат преди всичко от непоследователна политика за прозрачност и отчетност.

През юли 2023 г. експертите на Асоциация „Прозрачност без граници“ отново започнаха да анкетират представителите на местните институции. В края на годината ще е ясна моментната снимка на местната власт в края на мандата 2019-2023, съобщават от организацията.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име