Исмаил Ибрям, кмет на Никола Козлево. Сн. Дияна Желязкова

Новият кмет на Никола Козлево Исмаил Ибрям иска ревизия на предишното управление, за да се установи реалното състояние на общината и особено на общинските финанси. „Все още не знаем какво е истинското положение с бюджета, с подписаните договори, със задълженията на общината. Не знаем какви мини ще почнат да гърмят под краката ни“, коментира Ибрям, който встъпи в длъжност на 6 ноември.

Той все още не е представил нова структура на общината и казва, че няма да бърза да сменя хора, преди да се запознае с работата на всеки от служителите. „Ще има нови лица, но не може всички да бъдат сменени. Хората, които си вършат съвестно задълженията, ще продължат да работят, а и в Никола Козлево не е толкова лесно да се намерят опитни специалисти, както в големите градове“, заяви Исмаил Ибрям пред „За истината“

Според него, сега най-важно е да се подготви бюджетът за 2024 г., затова той очаква пълна ревизия на общинските финанси и съдействие от общинските експерти. Трябва да знаем какво е истинското състояние на бюджета, за да планираме средствата за следващата година, заяви кметът на Никола Козлево.

По време на снежната буря, която връхлетя региона на 18 ноември, община Никола Козлево остана три дни без електрозахранване и без вода. И докато главните пътища за Шумен и за Добрич бяха отворени в рамките на денонощие, улиците вътре в селата останаха затрупани със сняг и непроходими. Оказа се, че община Никола Козлево няма техника, с която да разчиства преспите. Общината има един багер, но той е повреден от няколко месеца, а общинският камион с гребло не е особено ефективен в подобна обстановка. Наложи се кметът да търси помощ от частни стопани и фирми, които могат да предоставят техника за разчистване на пътищата.

„Това е сериозен проблем, който се разбра едва сега, затова искам пълна проверка на общината“, каза кметът Исмаил Ибрям. Такава ревизия е задължителна след 8-годишното управление на предишния кмет Ешреф Реджеб, който заедно с фамилията си имаше огромно политическо и икономическо влияние в Никола Козлево. Общината е слабо населена и слабо развита, и е едно от онези места, в които кметовете държат „и хляба, и ножа“, а Ешреф Реджеб беше на този пост още от 2015 г. В продължение на два мандата той управляваше с пълно мнозинство в общинския съвет, което му позволи да държи в ръцете си цялата политическа, административна и институционална власт в общината.

Затова новият кмет е предпазлив с прогнозите и оценките. „Още нямаме пълна информация за състоянието на общината, а докато нямаме яснота, не можем да вземаме решения“, казва Исмаил Ибрям.

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име