Документалният филм „Жена“ на режисьорите Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран ще бъде представен на 5 декември от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.

Филмът включва над 2000 интервюта, снимани в продължение на четири години с жени от над 50 държави. Мащабният проект събира гледните точки на много различни жени – от държавни глави до кралици на красотата, от световноизвестни актриси до фермерки от отдалечени райони на Земята, не само за да осветли несправедливостите, на които са подложени жените по света, но и за да представи съкровения образа на жената – силна и способна да създава и променя въпреки трудностите, пред които е изправена.

Днес, когато гласът на жената се чува все повече, филмът не само призовава за повече права на тези, които съставляват половината от човечеството, но и показва какво означава да бъдеш жена в днешния свят, през какви важни етапи в живота си преминават жените и как се справят. Продукцията ни среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката, за да разкаже за страха и болката, радостта и удоволствието, победата и поражението в живота на жените по света и да постави основни теми като майчинство, образование, брак или финансова независимост, сексуалност.

Прожекцията е част от серия прожекции на този филм в страната, организирани от културната организация Артериа, чрез инициативата си Книжарница в Куфар и в партньорство с Регионални библиотеки, университети, Културни институти и НПО по градове в рамките на Световните 16 дни на активизъм срещу насилието над жени.

Всички прожекции са с вход свободен!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име