Снимка Шуменски университет

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ е номиниран за европейската награда  „eTwinning за бъдещи учители“ 2023 на Европейската комисия за проекта „STREAM обучението в детската градина“. С проекта е ангажирана доц. д-р Ирина Стоянова, преподавател в Педагогическия факултет, съобщиха от учебното заведение.

„Номинацията за тази награда означава много за мен и най-вече за рейтинга на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Мисля, че това е един от пътищата за прилагане на компетентностния подход в предучилищното образование. Благодаря на проф. Чавдар Сотиров  за координирането на процеса, на директорите на ДГ „Братя Грим“ Евгения Михова и ДГ „Космонавт“ Дарина Димитрова за съдействието от тяхна страна, за включването на преподаватели и студенти от ШУ в откритите практики и допринесоха за осъществяването на проект „STREAM в детската градина“, създаден по модел „STREAM обучението в детската градина“ от мен. Както и за проведените обучения с д-р Евгения Михова в ESEP (Европейска училищна образователна платформа) със студенти от ШУ и мен. А също и  възможността да участваме за европейска награда  „eTwinning за бъдещи учители”, сподели доц. Стоянова.

Шуменският университет се нарежда сред 10-те финалисти от цяла Европа –  Университет Барлети, Албания; Факултетът за обучение на учители, Университет в Загреб, Хърватия; INSPE Амиен, Франция; Професионално училище по образование (PSE) Щутгарт-Лудвигсбург, Германия; Università degli Studi di Palermo, Италия; Клайпедски университет, Литва; Факултет по биология AMU Познан, Полша; Университет в Жилина, Словакия и Universidad de Castilla La Mancha, Испания.

Организаторите на „eTwinning за бъдещи учители“ 2023 подчертават, че процесът на оценяване, е бил изключително строг: Тези институции са пример за ангажимент за интегриране на учебни програми, изпълнение на проекти и изследвания за eTwinning, както и непоколебима отдаденост за подготовката на следващото поколение учители по eTwinning. Европейската награда е доказателство за усилията на тези институции за насърчаване на подкрепяща и възпитаваща среда за бъдещите учители и предоставянето им на необходимите компетенции.

Големият победител в европейската награда ще бъде представен по време на церемонията по награждаването в първия ден от Европейската онлайн конференция за начално обучение на учители „eTwinning за бъдещи учители: свързване, наставничество, иновации“, която ще се проведе от 29 ноември 2023 г. до 1 декември 2023 г. Конференцията обещава да бъде важен повод, обединяващ обучители на учители, експерти, академици и студенти-учители, за да споделят прозрения, добри практики и опит за бъдещето на обучението на учители.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име