Силвия Рашкова поставя национален рекорд. Сн личен архив

Националната рекордьорка по свободно гмуркане Силвия Рашкова ще бъде гост-лектор във Военния факултет в Шумен по програмата на Националния военен университет „Лектори-вдъхновители“, в която изявени българи разказват на курсантите за пътя към успеха

Рашкова е първата българка, която се гмурна на 50 метра дълбочина на един дъх, поставяйки нов национален рекорд. Това стана през октомври в Кипър, а със своето забележително участие Силвия записа общо 4 национални рекорда по свободно гмуркане в различни дисциплини.

Националната рекордьорка е шуменка и е възпитаник на математическата гимназия „Нанчо Попович“, но живее и работи в столицата. Макар че се гмурка от дете покрай баща си – любител на подводния риболов, Силвия се занимава професионално с този спорт през последните 10 години. Тя е инструктор в единственото в България училище по свободно гмуркане и през зимата обучава курсистите в басейни, а през лятото ги учи да се гмуркат в морски води в Приморско и в Гърция.

Свободното гмуркане е съвсем естествена дейност, казва Силвия и се опитва да убеди хората, че всеки може да се научи да се гмурка и че това занимание е подходящо дори за абсолютно начинаещи.

През пандемията младата шуменка се фокусирала предимно върху преподаването, затова тази година решила, че е крайно време да запише резултатите си не само в басейните, а и в спортни състезания и малко инцидентно се записала за състезанието в Кипър.

Макар че нямала време за лични тренировки и била подложена на различни премеждия – един ден й обрали стаята, а точно преди последното гмуркане си разбила главата в потънал кораб, Силвия успяла да се мобилизира и в крайна сметка завърши състезанието с четири национални рекорда.

Силвия Рашкова получава приза на Асоциацията на жените предприемачи

За това и за други премеждия ще разкаже Силвия пред курсантите във Военния факултет, за да им обясни колко е важно да бъдеш и физически, и психически подготвен по пътя към успеха. По време на лекцията тя ще направи презентация на свободното гмуркане, на ползите и опасностите от него, ще разкаже за състезанията, трудностите, за качествата, които са необходими, за да успееш, с каквото и да се занимаваш. Нейната лекция е планирана за 5 декември

Преди 10 дни Силвия Рашкова получи приз от Асоциацията на жените предприемачи в България, която за пета поредна година отличи пет дами със значими постижения и принос към обществото. Призът се дава на успешни жени, които следват мечтите си, а тази година, заедно със Силвия Рашкова бяха отличени Ивет Лалова, д-р Неделя Щонова и актрисата Гергана Стоянова  

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име