Сн Областна администрация

Осигуряването на безопасна среда и намаляването на пътния травматизъм бяха основна тема на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата под председателството на областния управител Добромир Добрев, съобщиха от областна администрация. Обсъдени са въпроси за подобряване на пътната инфраструктура в община Шумен, състоянието на пешеходните пътеки и поставянето на хоризонталната маркировка съобразно нормативната база, възможностите за изграждане на неравности на основни пътища, видеонаблюдение, въвеждане на еднопосочни улици за движение, мерки относно подобряване на условията за паркирането, изграждане на преградни съоръжения предотвратяващи внезапно излизане на пешеходци на пътното платно, възможността за удължено време на работа на светофарните уредби, състоянието на входно-изходните артерии на града. 

Във връзка с осигуряването на безопасността на кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до магазин „Практикер“ представителят на община Шумен Владимир Събев съобщи, че са предприети действия за обезопасяване на кръстовището. Общината е в процес на избор на изпълнител на ново проектиране с цел изпълнение на всички предписания от Окръжна прокуратура и доклада на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Гендов коментира, че основната задача е намаляването на пътно-транспортния травматизъм и подобряването на средата, така че тя да бъде достатъчно безопасна за пешеходците и автомобилите. „Имаме готовност за взаимодействие, ще бъдат направени конкретни предложения“, каза Гендов. По статистика с най-голям риск са местата, където се пресичат пътните потоци на автомобили с пешеходци и по тази причина темата за пешеходните пътеки е изключително важна. Има проблемни пешеходни пътеки в град Шумен, които не отговарят на изискванията, има и рискови в близост до кръстовища, които трябва да бъдат премахнати. Има и редица кръстовища с висока аварийност, които трябва да бъдат реорганизирани, съобщиха от Пътна полиция. ОДМВР ще направи предложение работното време на светофарите през лятото да бъде удължено с 1 час и да бъде до 23 ч. Има готовност и за увеличаване на обхвата на видеонаблюдението, което да включва всички основни пътни артерии в града.

В отговор на тези предложения от общината коментираха, че в момента се работи по генерален план за организацията на движението на територията на община Шумен. Този документ ще бъде предложен за обсъждане и тогава ще бъдат коментирани направените предложения, като се очаква това да стане през 2024г. Тогава ще стане факт и намерението на общината да въведе еднопосочен режим на движение по още 9 улици – ул. „Мизия“, ул. „Любен Каравелов“ в участъка от ул. „Васил Друмев“ до „Кирил и Методий“, ул. „Васил Левски“ от ул. Стефан Караджа до ул. Райна Княгиня“, ул. „Харалан Ангелов“, ул. „Нанчо Попович“, ул. „Червени ескадрони“ и ул. „Спартак“.

Областният управител проф. Добромир Добрев заяви, че тази комисия е мястото, където трябва да се обсъждат проблемите на безопасността по пътищата. „Надявам се бързо да бъдат разгледани всички предложения, защото обикновено мерки се предприемат, когато стане нещо трагично“, заяви проф. Добрев. Той призова за добро взаимодействие и комуникация между институциите в името на постигането на конкретни резултати. Във връзка с реализацията на проекта на ВиК на територията на град Шумен и пропаданията на улиците, областният управител очаква от управителя на ВиК-дружеството доклад с конкретни действия и мерки от страна на фирмата-изпълнител за асфалтиране на улиците и възстановяване на настилките.

В работата на комисията участва инж. Иван Табаков, експерт в Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата, който заяви готовността експерти от комисията да окажат съдействие при решаването на поставените проблеми.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име