Д-р Емилия Василева, д-р Георги Георгиев, д-р Екатерина Живкова, д-р Мария Радева в лекарския кабинет.

По предложение на шуменския кмет Христо Христов, Общинският съвет гласува отделението по онкологична гастроентерология в Комплексния онкологичен център да получи отличието “Заслужил медицински колектив на община Шумен” за 2023 година.  То е единственото на територията на областите Шумен и Търговище.

Отделението беше открито на 15.09.2014 г. с 10 легла за гастроентерологично болни и онкологично болни в терминален стадий за палиативни грижи. От 01.11.2015 г. е с два сектора – гастроентерологичен и палиативен.

Гастроентерологичният сектор е на третия етаж в новата сграда на Онкоцентъра. В него са обособени два сектора –  диагностичен и  терапевтичен. Диагностичният сектор включва приемен кабинет с апарати за ултразвукова диагностика и ендоскопски кабинет – с апаратура за горна и долна ендоскопия. Терапевтичният сектор тогава разполагаше с 10 легла в 4 стаи. Всяка стая е климатизирана и има самостоятелен санитерен възел и телевизор.

От март 2022 г. началник на гастроентерологичното отделение е д-р Георги Георгиев. Той е роден през 1970 г. в Търговище. Завършва Медицинския университет във Варна и шест години работи в Центъра за спешна медицинска помощ в родния си град. След това постъпва в първо вътрешно отделение на МБАЛ-Търговище и защитава специалността вътрешни болести. След пет години започва специализация по гастроентерология и 2 години и 8 месеца е в МБАЛ-Силистра. През 2017 г. се връща в областната болница на Търговище. През януари 2021 г. постъпва в  гастроентерологичното отделение на КОЦ в Шумен. С него разговаряхме за оборудването и перспективите на специалността.

Началникът на отделението д-р Георгиев с новата апаратура

Днес отделението разполага с 15 легла и персонал от 10 медицински сестри, 6 санитарки и 5 лекари. Гастроентеролозите са д-р Георгиев, д-р Емилия Василева и д-р Гергана Янкова на половин щатна бройка, като в началото на следващата година тя ще бъде на пълен щат. Специализантите са д-р Екатерина Живкова и д-р Мария Радева. Към отделението е секторът за палиативни грижи със завеждащ д-р Николай Бъчваров, което се намира в друга сграда – старото отделение по радиология.

Хоспитализират се пациенти за диагностика и лечение на заболяванията на горния гастроинтестинален тракт; високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт; диагностика и лечение на Болест на Крон и Улцерозен колит; диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебело черво; диагностика и лечение на хиподиагностика и лечение на заболяванията на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума; диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания. Екипът изпълнява и две амбулаторни процедури: терапевтична пункция или биопсия; ендоскопска процедура.

Осигурена е нова ендоскопска апаратура, най-добрата на фирма „Олимпус”, колоноскоп на същата фирма – втори за отделението. Предстои закупуването на нов ехограф от много висок клас за диагностика. Намеренията на екипа са да започне да прави чернодробни биопсии; еластография, която определя степента на фиброза при чернодробни цирози; контрастно-усилена ехография при съмнения за злокачествени чернодробни лезии, за да се избегне диагностика със скенер.

Предстои ремонт на ендоскопския кабинет в отделението с цел да се изгради втори такъв. Леглата ще се увеличат от 15 на 20. Има идеи за още високоспециализирани медицински дейности, свързани с лечението на жлъчни болести. Целта е тежкоболните пациенти да не пътуват до далечни градове. Само през тази година д-р Георгиев е провел шест специализации в УМБАЛ „Токуда” – София.

Модерната диагностика, качественото лечение, доброто обгрижване в гастроентерологичното отделение на КОЦ-Шумен го правят предпочитано за пациентите в Североизточна България. В него се лекуват не само жители на Шуменска област, но и от Варна, Разград, Русе, Търговище, Попово, Омуртаг. То е търсено и печелившо на здравния пазар.

В момента се записват пациенти за хоспитализация за след три седмици. Има скок на заболеваемостта и ендоскопските процедури. През 2022 г. в отделението са лекувани 948 болни, а към края на 2023 г. са почти 1200, по данни на болничната администрация.

Отделението гарантира експертиза на работоспособността, гастроентерологичните консулти на онкоболни , гастроентеролозите участват в онкологичния комитет за обсъждане на терапевтичното поведение на гастроентерологично онкоболни.

Комплексният онкологичен център е високотехнологичната болница на Шумен, а отделението по онкологична гастроентерология е ценна социална придобивка за жителите на областта.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име