Новоасфалтира улица в с. Пет могили. Изпълнител е фирма Автомагистрали Черно море

Договори за ремонт на пътища за 2 млн. лв. /без ДДС/ са сключени буквално в 59-тата минута преди смяната на властта в малката шуменска община Никола Козлево. Това показва журналистическа проверка на обществените поръчки, организирани от местната кметска администрация.   

В продължение на два мандата от 2015 г. до 2023 г. общината беше управлявана почти еднолично от кмета от ГЕРБ Ешреф Реджеб и беше се превърнала в един от символите на „феодалната власт“ в Делиормана, където кметовете държат и ножа, и хляба. 

И през двата си мандата Реджеб имаше пълно мнозинство в местния парламент чрез прокметската група на ГЕРБ, и заедно със семейството си, притежаващо завидно фамилно богатство, държеше не само политическата, но и икономическата, и институционалната власт в района, където нито едно назначение в публичния сектор не ставаше без негово съгласие.

Красноречив пример за влиянието на Реджеб бяха парламентарните избори през април 2021 г., когато цяло село в Делиормана гласува с преференции за един от кандидатите в листата на неговата партия.  Тогава от 401 бюлетини за ГЕРБ, подадени в секция в колзевското село Вълнари, цели 400 бяха с преференция за Илтер Бейзатов, син на небезивестния бивш ДПС-активист и бивш шеф на „Паламара“ Бейзат Яхя, мигрирал в ГЕРБ.

В края на юли 2023 г., само два месеца преди края на втория му мандат, Ешреф Реджеб беше отстранен от поста заради доказан конфликт на интереси и влязло в сила решение на Върховния административен съд. Междувременно бяха минали почти две години от установяването на нарушението до прекратяването на кметските правомощия. Още през 2021 г. КПКОНПИ обвини кмета на Никола Козлево в конфликт на интереси, след като установи, че в продължение на години той е плащал  от общинския бюджет на семейната фирма, управлявана от двамата му синове. Заради това Антикорупционната комисия наложи на Ешреф Реджеб глоби в размер на 10 000 лв. и постанови да му бъде отнета сумата от 88 862 лв. Реджеб обжалва решението на Антикорупционната комисия на всички съдебни инстанции и съдебните дела се точеха две години почти до края на мандата му.

Битката за оставането му на поста се водеше до последния момент и на всички възможни фронтове. След като бяха изчерпани всички съдебни „ресурси“, в ход влезе общинската избирателна комисия в Никола Козлево, която първо в продължение на две седмици не насрочваше заседание по казуса, а след това скандално отказа да се съобрази със съдебното решение и да прекрати мандата на кмета.  Председателят на комисията Десислав Христова, назначена от квотата на кметската партия ГЕРБ, дори заяви, че не са длъжни да се съобразяват с решението на Върховния съд. Наложи се намесата на Централната избирателна комисия, която даде категорични указания по случая и най-после на 27 юли 2023 г. мандата на козлевския кмет беше официално прекратен, а на поста му беше избран временно изпълняващ длъжността до провеждането на местните избори на 29 октомври. Местни политици и общинари коментираха неофициално, че всеки ден е бил изключителна важен за Ешреф Реджеб, за да може да довърши започнатото, като отворените обществени поръчки, например. 

Всъщност, дори след отстраняването му от поста, Реджеб не загуби влиянието си в общината и неофициално дърпаше конците и в администрацията. Бившите му подчинени дори не посмяха да свалят името му от вратата на кметския кабинет, а временният кмет така и не седна на стола на Реджеб, остана си в собствената канцелария.  Всъщност, очакваше се управлението на фамилията Ешрефоглу да продължи чрез сина на Ешреф Реджеб – Реджеб Вели, който се кандидатира за поста от партия НДПС.

Местните избори обаче поднесоха истинска изненада – още на първия тур кметският пост беше спечелен от опонента на фамилията Ешрефоглу, младият и неизвестен дотогава Исмаил Ибрям, издигнат от странната местна коалиция ДПС – БСП 

Цената на безвремието

Междувременно, в управленското безвремие от изборите до встъпването в длъжност на новия кмет, община Никола Козлево е успяла да организира обществена поръчка за 2 млн. лв. /без ДДС/ за асфалтиране на 4 селски улици, да оцени участниците и да избере победител в търга. И да подпише договор с избраната фирма два дни след изборите, докато новият кмет все още не е положил клетва

Обществената поръчка е по проект за реконструкция на уличната мрежа в община Никола Козлево, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.  Търгът се е водил по четири обособени позиции за 4 улици в селата Пет могили, Вълнари, Хърсово и Никола Козлево. Ремонтът  на всяка от селските улици ще струва около половин милион лева, а гаранцията на новия асфалт по договор е 2 години

Обществената поръчка е обявена на 11 юли, а решението за избор на изпълнител е от 12 октомври, когато тече едномесечната предизборна кампания за вота на 29 октомври и в общините управляват временни кметове. Общинска комисия, назначена със заповед на заместник-кмета на Никола Козлево Иван Иванов, избира един и същ строител и по четирите позиции. 

Всички 4 тръжни процедури са спечелени от шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“, която и в четирите позиции получава от комисията максимална комплексна оценка от 100 точки. Другият допуснат участник в състезанието, фирма Растер-Юг ООД, остава на второ място и в четирите търга с комплексна оценка между 97,2 и 98,6 точки

Преди това обаче от участие в търга са отстранени други две строителни фирми – варненската „Одесосстрой“ ООД и шуменската „Пътища“ АД. И двете имат опит в строителството, първата работи от 20 години, а втората – от 15.   

Двете строителни компании са кандидатствали по всичките четири позиции в обществената поръчка, но са били отстранени от изпитната комисия още на ниво „техническа документация“. Някои от мотивите за отстраняването им звучат странно, меко казано. Като това, че участникът „не е прецизирал последователността и взаимовръзката на отделните дейности при строителните работи“. Например, графикът за почистване на строителната площадка не съвпадал с графика за временните пътни знаци, което комисията определя като непреодолимо нарушение

Така изборната комисия дава всички 4 позиции на шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“. На 31 октомври 2023 г. общината сключва 4 договора с избрания изпълнител. Това се случва два дни след изборите, на които става ясно, че Никола Козлево ще има нов кмет и седмица преди Исмаил Ибрям да встъпи в длъжност. Ибрям положи клетва като кмет на 6 ноември 2023 г.

Ето и четирите договора, сключени между община Никола Козлево и фирма „Автомагистрали Черно море“:

  • За реконструкция на ул. Васил Левски в с. Пет могили, на стойност 421 649 лв. /без ДДС/
  • За реконструкция на ул. „Христо Ботев“ в с. Вълнари, на стойност  348 939 лв. без ДДС
  • За реконструкция на ул. „Никола Вапцаров“ в с. Хърсово на стойност 548 028 лв. без ДДС
  • За реконструкция на ул. Христо Ботев в с. Никола Козлево, на стойност 427 921 лв. без ДДС /или 513 000 лв. с ДДС/

По договор общината трябва да плати авансово на фирмата-изпълнител до 50 % от сумите. Затова на извънредна сесия на 6 декември общинският съвет гласува теглене на краткосрочен заем от ДФ „Земеделие“  от над 1 милион лева за авансовото плащане на строителя – 891 000 лв. за 50 % от договора за строителство и още 180 00 за плащанията по ДДС

Според договора, авансовото плащане към изпълнителя се прави до 30 дни след откриване на строителната площадка, а срокът за изпълнение на строителството е 77 календарни дни.

Новоизбрани общински съветници коментираха, че са поставени пред свършен факт с подписаните договори. По принцип временните местни власти би трябвало да се занимават с организацията на изборите, а не с обществени поръчки, но в последните години стана масова практика отиващите си управници да сключват дългогодишни договори и да разпределят обществения ресурс за години напред между избрани от тях фирми

По същия начин беше възложно почистването на улиците в община Шумен, която предишните два мандата също се управляваше от кмет от ГЕРБ. В края на октомври, дни преди изборите, общината избра същата фирма „Автомагистрали Черно море“ за лятно и зимно поддържане на улиците и пътищата през следващите 3 години, а стойността на договора е 15 млн. лв.

При първия сериозен снеговалеж през ноември тротоарите в града останаха заледени и непроходими, защото се оказа, че в договора за снегопочистване са включени само уличните платна, но не и самите тротоари.  Кметът на Шумен Христо Христов, който се сблъска със сериозно обществено недоволство заради труднопроходимия град, заяви, че ще направи сериозна проверка на клаузите по договора. За проверка на вече сключените договори се готвят и в Никола Козлево, още повече, че имат забележки към други договори със същата фирма-строител

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име