Заседание на КЕВР. Сн КЕВР

От 1 януари 2024 г. водата поскъпва в цялата страна, като в някои райони увеличението е драстично. Новите цени на водата бяха утвърдени на закрито заседание днес от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. С решението на регулатора се изменят цените на услугите на 38 ВиК-оператора– 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

Най-скъпа ще бъде водата в Разград – 6.097 лв. за кубик за битовите потребители. Според КЕВР, социалната поносимост на гражданите в Разград е 6.179, т.е. новите цени са под горната граница на поносимост

В Шумен крайната комплексна цена за битови потребители е 5.48 лв. за кубик. КЕВР оценява социалната поносимост в Шумен на 6.223 лв.

В Търговище водата ще струва 5.150 лв. за кубик, а социалната поносимост на гражданите там според КЕВР е 5.75 лв

От регулатора посочват като причини за поскъпването на водата инфлацията, промените в цените на тока и ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите във ВиК-сектора.  От КЕВР уверяват, че при приемането на решението за изменение на цените на ВиК услугите е спазена стриктно предвидената законова процедура, като е проведено открито заседание и обществено обсъждане

От публикуваните на сайта на КЕВР цени става ясно, че поскъпването на водата ще е средно с 15%. На места обаче скокът ще е драстичен и ще стига до 40 %. Най-голямо увеличение се предвижда в Сливен – 41% и във Видин – почти 30%, а най-малко – в Кюстендил – 1,5%.

В повечето региони цените варират между 3 лв. и 6 лв. на кубик. Около 20 % е скокът в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана. Малко под 10% е увеличението във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Цената на водата в София е 4,03 лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име