Д-р Галин Чобанов, началник на Детско отделение

Регионалната здравна инспекция в Шумен отчете миналата седмица нормална за сезона заболеваемост от остри респираторни заболявания – 47 на 10 000 жители за областния град. Здравните власти обаче предупредиха, че в края на януари ще има грипна епидемия. Семейните лекари в общините говорят за увеличение на болните от грип – възрастни и деца. В детското отделение на шуменската болница, единствено в областта, леглата са заети.

Новата година потвърди тревожната констатация, че кризата за педиатри в България се задълбочава. В момента те са около 1400. Нужни са ни още 550 здравни специалисти за новородени, деца и юноши в доболничната и болнична помощ.

В Шуменска област работят 47 педиатри на средна възраст 64 години! Само в Шумен те са 37, от които 13 са в детското отделение и в неонатологичното отделение /за недоносени бебета/ в МБАЛ-Шумен. В извънболничната помощ /частните кабинети – договорни партньори на здравната каса/ работят 34 педиатри, някои от които са джипита.

За сравнение през 2005 г. имаше детски отделения в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав, в които лекуваха 72 педиатри. Отделенията в Нови пазар и В. Преслав бяха закрити през 2018 г.

Сега детското отделение в МБАЛ-Шумен разполага с 30 легла, няма интензивен сектор по решение на ръководството. Четири стаи са оборудвани с кислородна система, аспиратор, мониторен контрол.

От три месеца д-р Румяна Цанкова, детски ревмокардиолог, е пенсионерка. Д-р Ксения Славчева е старши лекар. Останалите са: д-р Елеонора Петрова, д-р Милена Ковачева и младите д-р Пламена Узунова и д-р Цветка Славчева, защитили специалност. Д-р Румяна Папасчикова е специализант, в отпуск по майчинство. Д-р Ияз Риза е специализант от Дулово.  Отделението разполага с 9 медицински сестри, които дават по четвъртинка съвместителство поради липса на кадри.  Има 6 санитарки. Старша медицинска сестра е Ивелина Недкова.

През 2023 г. в отделението са лекувани 1 742 деца. Началникът на отделението д-р Галин Чобанов коментира: „Натоварването ни е нечовешко! Дежурства в спешното отделение даваме само аз и д-р Славчева. На 26 декември миналата година един педиатър там е обслужил 86 деца! Идеята за разкриване на детски кабинет в ДКЦ е добра, но откъде ще дойдат педиатри за него?”

Един от пациентите с тежък бронхит

През последните години кризата за детски лекари предизвика големи сътресения в здравеопазването. Още през 2008 г. Българската педиатрична асоциация предупреди за това. През 2017 г. в Русе се проведе конференция: „Горещи точки в педиатрията“. Проф. Пенка Переновска алармира, че детските специалисти са в предпенсионна възраст. Тя каза: „България се оказва единствената страна, в която след придобиването на специализация продължаващото обучение за лекарите не е задължително. Притеснителен е и фактът, че все по-малко млади лекари избират педиатрията. Криза за педиатри има в цял свят. Нашите специалисти са канени в Дубай, Англия, Германия, дори без да знаят езика”.

През 2018 г. бе съобщено, че детското отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще бъде затворено временно, поради липса на лекари и невъзможността да се покрие месечния график. През март същата година двама от педиатрите в Сандански напуснаха, защото не издържат на натоварването в Обединената югозападна болница – преглеждат по 70 деца на ден. Условията на работа за младите специалисти не са добри. Повечето от тях търсят реализация навън. През октомври 2021 г. поради недостиг на педиатри детско отделение на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов временно не приемаше пациенти, тъй като не отговаря на нормативните изисквания да разполага с трима лекари, от които двама с призната специалност „Детски болести“.

През август 2023 г. петима лекари и осем медицински сестри подадоха молби за напускане на детското отделение на болницата във Враца. Тогава здравният министър Хинков каза: „Изненадам съм от това решение на педиатрите. Смятам, че те се отговорни хора. Те са специалисти, които имат подход към децата и не мога да приема това решение. За щастие, благодарение на разговорите, които водихме, ще се върнат…”

Преди 30 години специалностите в медицината са определяни като „големи” и „малки”. Педиатрията е била сред големите. Сега тя не е атрактивна за областните и общинските болници, защото клиничните пътеки са с цени от 600 лв. до 1500 лв. Всички знаят, че големите пари идват от клиничните пътеки за инвазивна кардиология, онкология /лъчетерапия, химиотерапия и др./, роботизирана хирургия и др. Тези клиничните пътеки са с цени 5000 – 10 000 лв. И още един факт: в доболничната помощ педиатрите не дават дежурства, но получават 5-6 пъти по-големи доходи от прегледи в частните си кабинети. Затова през 2002-2003 г. десетина педиатри напуснаха детското отделение на МБАЛ-Шумен и станаха ЕТ.

От отчета на НЗОК за 2022 г. става ясно, че най-голям обем дейности има по специалностите физиотерапия и рехабилитационна медицина, кардиология, гастроентерология, пневмология и фтизиатрия, хирургия, неврология, акушерство и гинекология. Друга статистика показва, че в 81% от случаите липсата на специалисти води до прегаряне на персонала.

Около 78% от лечебните заведения трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от болниците посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Близо 42% от  болниците заявяват, че е налице  текучество сред медицинските специалисти в тях.  Основните причини са: достигане на пенсионна възраст (39%), заплащането (36%), работа в друга болница (17%), пренатоварването (14%), разкриване на нови структури (11%).

В последния момент в края на 2023 г. парламентът реши да вдигне мораториума за разкриване на нови болници и клиники. А за да се разкрият нови субекти в здравното осигуряване, трябва да се закрият или самозакрият отделения в областните и общински болници. Финансовият ресурс на НЗОК ще бъде пренасочен, както и специалистите. Този филм сме го гледали в Шумен, където бяха закрити 5 болници за 15 години. Така се ограничава достъпът до медицинска помощ и градът обезлюдява, защото младите семейства искат качествено лечение. А това се отнася и за детското здравеопазване. Тази година ще се отбележат 90 години от създаването на детско отделение в Шумен. Вероятно не в сегашната му сграда, която ще се ремонтира, а то временно ще бъде пребазирано в хирургическия блок.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име