По традиция в средата на февруари ще се проведе вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания по случай празника на влюбените – 14 февруари.

„Отговорността е секси – използвай презерватив“ е мотото на кампанията, която тази година е насочена към младите хора на възраст 15 – 29 г.

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще проведе регионална скринингова и здравно-информационна кампания за отбелязването на 14 февруари „Свети Валентин – ден на влюбените“ и втория етап на Националната АНТИСПИН кампания. Инициативите ще бъдат насочени към различни целеви групи и с фокус върху повишаване на информираността на обществото за ХИВ инфекцията.

От 5 до 23 февруари се провежда първата за тази година кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции, хепатит B, C и сифилис чрез бързи скринингови или имуноензимни тестове. Припомняме, че РЗИ – Шумен предоставя възможност на всеки желаещ да се изследва в сградата на инспекцията – пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11, всеки работен ден по време на кампанията от 9,00 ч. до 16,00 ч.

На 14 февруари от 13 ч. мобилен екип на здравната инспекция ще проведе  кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове във Филиал Шумен към Медицински университет – Варна за студентите и персонала на учебното заведение.

Скринингова кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове е организирана и за 20 февруари от 14 ч. във Факултет „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС” – Шумен към Националният военен университет „Васил Левски“.

Информационната кампанията на РЗИ – Шумен тази година ще протече със съвместни инициативи с ученици от СУ „Панайот Волов“ гр. Шумен и Превантивно-информационен център (ПИЦ) гр. Шумен.

На 14 февруари (сряда) от 13,00 ч. ще се проведе викторина за студентите от Филиал Шумен към Медицински университет – Варна с въпроси относно превенцията на ХИВ и сексуално-предавани инфекции. Инициативата на РЗИ – Шумен е съвместно с Превантивно-информационен център (ПИЦ) гр. Шумен, които са подготвили и здравно-образователни материали по темата.

За 14 февруари е планувана и съвместната информационна кампания на РЗИ – Шумен и ученици от IX клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Шумен, която по инициатива на училището е с мото „С мисъл за любовта“. При благоприятни метеорологични условия, учениците ще подаряват на гражданите и гостите на града „валентинки“ с цитати и мисли за любовта, изработени от организаторите.

Акцията на учениците ще премине по бул. „Славянски“ като ще започне в 13,30 ч. пред сградата на РЗИ – Шумен.

От 14 февруари стартира и инициираният от РЗИ – Шумен конкурс за дигитална рисунка с мото „Стих за обич“. Поканата за участие е към учениците от V до XII клас на училищата в област Шумен. Целта е чрез картина и стих/цитат от стихотворение от български поет и с помощта на техниките на дигиталното изкуство, младите хора да изразят чувства на обич, любов, привързаност, нежност.

Специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен провеждат през м. февруари и тематични беседи и обучения сред учениците в училища в гр. Шумен, в Център за настаняване от семеен тип гр. Шумен и в Комплекс за социални услуги „Детелина“ гр. Шумен.

Инициативите, които РЗИ – Шумен организира и реализира на регионално ниво са в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ) в Република България 2021 – 2025 г.

Националната АНТИСПИН кампания се осъществява в България от 1992 г., като целта е да задържи вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции, както и да се насърчат хората да се тестват.

По данни от Националният център за обществено здраве и анализи в България показателят за честота на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция е под средния за Европа – през 2021 г. у нас той е 3,4 на 100 000 души население, а в страните от ЕС – 3,7.

От 1986 г. до момента  в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус, като до момента са открити нови 228 ХИВ-серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени – през настоящата година той е 4:1.

Сексуалният път е водещ за предаването на инфекцията. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9,2 %. Най-засегната е възрастовата група 30 – 39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

В област Шумен през 2023 г. са потвърдени в Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ гр. София два случая на лица с ХИВ инфекция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име