Сн. архив

Факелно шествие и възпоменателна церемония ще отбележат в Шумен 151 годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

На 18 февруари 1873 г. великият български герой е обесен в покрайнините на София. Васил Левски губи живота си на 6 февруари по стар стил (по действащия тогава Юлиански календар) или 18 февруари по нов стил (Григорианския календар).

Тази вечер родолюбивият комитет „Кан Крум Страшни“ с подкрепата на община Шумен организира факелно шествие в града по повод 151 годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Шествието ще започне в 17.30 ч. от Руски паметник и ще продължи до Паметника на Васил Левски пред Военното окръжие.

Утре Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон организират ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Левски. Възпоменателната церемония ще започне от 10 ч. пред паметника на Апостола на пл. „Освобождение“.

На церемонията ще присъстват кметът на Шумен проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни и обществени дейци.

Слово по повод годишнината ще произнесе доц. д-р Стефан Минков, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Ученици от втори клас на НУ „Илия Р. Блъсков“ ще представят поетично – музикален рецитал „151 години безсмъртие“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име