Светослава Хайнова, зам.- кмет по здравеопазване и социални дейности

Кметският екип е готов да предложи жилища и допълнителни стимули, за да привлече лекари в Шумен. Това заявяват от община Шумен в отговор на поставените от Radian.bg въпроси какво ще направи ръководството на общината, за да реши кризата в областната болница, в която притежава 24 % от акциите и да защити интересите на гражданите и правото им на добро и достъпно лечение

Въпросите, които независият сайт Radian.bg изпрати до община Шумен, бяха провокирани от закриването на Очно отделение в МБАЛ – Шумен.  

Ето какво попитахме кметския екип:

„Във връзка с публикация за това, че ще бъде закрито Очно отделение в МБАЛ – Шумен, моля да отговорите каква е позицията на кметския екип за състоянието на областната болница /в която Шумен има 24 %/. През последните години в МБАЛ – Шумен се наблюдават изключително негативни тенденции – напускат специалисти поради лошо заплащане и лоши условия за работа, оголват се цели сектори, има цели специалности без лекари, вече се закриват и отделения.

Това е абсолютно недопустимо в единствената областна болница в Шумен!

Какво смята да предприеме кметският екип, за да запази болницата? Смята ли да поиска смяна на директора /на МБАЛ – Шумен/?

Във връзка с Очно отделение искаме да ви информираме, че в нашия сайт проблемът с кадрите беше описан още през лятото на 2023 г.  Тогава предупредихме, че Очно отделение върви към закриване, но шефът на болницата д-р Костов нарече това „фантазии“. Сега фантазиите са факт

Как кметският екип ще защити интересите на гражданите на Шумен, които имат право на добро здравеопазване?

И моля, не повтаряйте оправданията на д-р Костов за липсата на лекари. В много други областни градове болниците са в по-добро състояние. Само като пример можем да посочим, че един от нашите добри лекари – д-р Стоян Тодоров, отиде да работи в болницата в Силистра“.

В отговор, от община Шумен уверяват, че започват консултации за решаване на проблема и ще предложат всякаква помощ за привличане на лекари в областната болница. Ето и отговорът от община Шумен:

„Във връзка с информацията за закриване на Очно отделение в шуменската болница, давайки си сметка за сериозността на проблема, като кметски екип считаме, че е нужно да предприемем стратегически действия за изискване на съдействие от много страни, отговорни в предприемането на конкретни мерки.

Смятаме, че усилията по запазване на Очно отделение не е по силите единствено на местната власт, а е нужна спешна намеса от страна на държавата. Считаме, че тук отговорна роля трябва да има Регионалната здравна инспекция в Шумен, чийто принципал е Министерството на здравеопазването, тъй като в случая дяловото участие на държавата е значително по-голямо от общинското.

Това се отнася както по отношение на анализиране на кадровия статус на шуменската болница, така и за изготвянето на прогнози и всякакви спешни мерки. Ще изискаме актуална информация от тях, защото кадровият проблем, който е основният индикатор за заплахата от закриване на очно отделение, датира много назад във времето.

В обща среща ще изясним и позицията на областния управител по казуса, както и подкрепата му за разрешаването на тежкото състояние в Очно отделение на областната болница.

Кметският екип изцяло подкрепя усилията на ръководството на МБАЛ-Шумен в търсенето на медицински специалисти, не само за конкретното отделение, но и за цялата болница. Това, което сме готови да направим първоначално, за да съдействаме за спасяването на отделението е да подпомогнем процесите по привличане и задържане на лекари в областната болница и да подпомогнем информационни кампании в тази посока. Разполагаме с ресурс и бихме могли да предоставим общински жилища на новоназначени служители. Ще обмислим и предложим  допълнителни стимули за служителите, с цел подпомагане на процесите на релокация“.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име