Нови опити за телефонни измами в Шумен. Днес в ОДМВР е получен сигнал за атаки и на домашни, и мобилни телефони.

Близка на възрастен мъж пресякла опит за измама вчера. На стационарния телефон на възрастния шуменец се обадил непознат, който се представил за полицай. Казал, че се провежда акция за задържане на телефонни измамници и поискал номер на мобилен телефон, уж за да му помогне, когато звъннат.

Възрастният мъж повярвал на тази схема. След като си продиктувал мобилния номер, той веднага получил обаждане на стационарния отново от непознати, които му казали, че са нужни пари за лечение на негов близък. Мъжът, който се представил за полицай и не прекъсвал разговорът по мобилния телефон, му казал да изпълни всичко, което му кажат, за да може измамникът да бъде задържан.

Възрастният човек приготвил голяма парична сума – 12 000 лв., с идеята, че помага на полицията да залови измамници и чакал пред жилищния блок с парите. В това време обаче се прибрала негова близка и след като й разказал защо е навън, тя разбрала, че става дума за телефонна измама. Веднага е подаден сигнал в полицията.

Днес обажданията продължават, съобщават от ОДМВР. Отново по същата схема измамниците се представят за полицаи, искат мобилните телефонни номера, уж да им помагат, а всъщност идеята е да осъществява контрол на потенциалните жертви, за да не могат да потърсят свои близки за съвет или полицията.

От ОДМВР напомнят на гражданите да не предоставят информация за наличните финансови средства, да не казват къде живеят, да не дават на непознати своите лични данни.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име