"Работният вариант" на кръговото, който стана звезда в социалните мрежи. Сн. скрийншот фейсбук, Шум.бг

Проблемното кръгово кръстовище до Практикер ще бъде преустроено до неделя вечерта, за да се осигури по-голяма безопасност при преминаване. Това съобщи кметът на Шумен Христо Христов, който показа пред журналисти какво ще се прави на кръстовището

Преустройството ще бъде временно, докато се вземе окончателно решение как ще се реши движението на това място и дали изобщо ще се запази кръговото, или ще се монтира светофар, обясни кметът Христов.     

Кметът Христо Христов и зам. кметът Николай Симеонов показват как ще изглежда новото кръгово

Дотогава съществуващото кръгово ще бъде преустроено, като най-вътрешният кръг ще се разшири и ще се изгради във формата на елипса. Дългата ос на елипсата ще бъде в посока Практикер – Кауфланд, така че да е перпендикулярна на основното движението по булеварда, каза зам. кметът по строителство арх. Николай Симеонов. Той посочи, че целта на елипсата е да създаде визуален ограничител, така че шофьорите да намаляват скоростта. Освен това вътрешната елипса ще бъде оконтурена с високи пластвасови ограничители в червен цвят, които ще изострят вниманието на водачите.

В дългата й част елипсата ще бъде увеличена с 3 метра /в сравнение със сегашния вътрешен кръг/, а в по-тясната част – с 2 метра, съобщиха от фирмата изпъълнител „Автомагистрали Черно море“, която е наета от общината да ремонтира кръстовището.  

В същото време ще се намалят линиите за движение, които досега позволяваха прехвърляне от едно в друго платно. Новата лента за движение ще бъде 4 метра и ще бъде сигнализирана с жълти пластмасови ограничители.

По булеварда преди кръстовището ще се поставят и ограничители за скоростта – гумени легнали полицаи

Работници на фирмата изпълнител работят по кръговото

Проектант на новото кръгово е инж Владимир Бянов от София, а кръстовището отговаря на нормативните изисквания, увери кметът Христо Христов. Преустройството е одобрено комисията по безопасност на движението, а проектантските решения са съгласувани с КАТ

Основният проблем тук е прякото преминаване през кръстовището, защото шофьорите не го възприемат като кръгово. Затова целта е променим това директно движение по булеварда, коментира зам. кметът по строителство арх. Симеонов.

Вчера по кръстовището бяха очертани криви линии, които предизвикаха огромно забавление и доста подигравки в социалните мрежи, превръщайки краговото на Практикер в „звезва“ с хиляди гледания. Днес от фирмата-изпълнител „Автомагистрали Черно море“ обясниха, че това е било „работен вариант“ и дори се обидиха на журналистите, че са публикували снимки на екстравагантните очертания.

Днес част от кривите линии бяха заличени с черна боя, а кръговете определено изглеждат по-нормално. До неделя вечерта кръстовището ще бъде завършено в окончателния си вид, увериха от общината и от фирмата – изпълнител

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Пародия на кръгово. Нашия народ е казал от трънка та на глог! Какъвто беше Любо Христов същия, че и по зле е Христо Христов! Никъде, никъде в европейския съюз няма редици от легнали полицаи на метри от което и да е кръстовище, пък било и кръгово. Явно власт имащите особенно КАТ и главния архитект на Шумен нямат НИ НАЙ- МАЛКА представа как стоят нещата със пътищата във ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Щом правят не веднъж а два пъти една и съща грешка. Сега ще подскачаме по препятствията, сложени от умниците и ще си чупим колите, за да ни дойде акъла до следващите избори.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име