Ники Илиев и Елена Петрова в сцена от спектакъла

Последната премиера на ДКТ „Васил Друмев” разказва за принца на разбойниците Робин Худ. В пиесата ще разберете как Робин Худ става изкусен стрелец с лък, как се запознава с Мериан, Малкия Джон, Аления Уил и отец Тък, как е обявен за разбойник и се укрива с последователите си в Шеруудската гора, за да води война срещу несправедливите управници.

В главната роля е Николай Илиев, актьор, режисьор, сценарист и продуцент на филми. Като малък филмът с Кевин Костнър му бил един от любимите, както и книгата на Роджър Грийн. Със спектакъла на шуменската сцена сбъдва детската си мечта да бъде Робин Худ. Това е втори спектакъл, в който Ники Илиев играе с колежката си Елена Петрова, след „Осъдени души“.

Постановката е дело на баща му Бойко Илиев, който е работил като актьор и режисьор в Шумен, Пазарджик, Монтана, Младежкия театър. През 1988 г. създава първия частен театър „Диалог“. Поставял е на повечето български сцени, включително и в Народния театър „Иван Вазов“. Реализирал е опери, оперети и мюзикъли. Той е сценарист, режисьор и продуцент на много документални и няколко игрални филма. Издава книги със свои драматизации и пиеси. През 2015 г. създава „Нов театър НДК“.

След премиерата Бойко Илиев сподели: „В периода 1982-84 г. бях актьор в шуменския театър, две години по разпределение. Пристигнахме една група от ВИТИЗ, играхме в „Идиот” от Достоевски. Аз бях в ролята на княз Мишкин. Публиката ни хареса много и ръководството на града, имаше един шеф Милан Колев от градския комитет на БКП,  ни покани в театъра на Шумен. В групата беше Ирен Кривошиева, която играеше Настася Филиповна, Анастас Попдимитров – Рогожин. Но първото, което правих на шуменска сцена, беше роля в „Езоп” на Фигейреду. Аз играех Ксант. После беше спектакълът „Случка в зоопарка” от  Едуард Олби, в който аз бях актьор и режисьор. Следващите ми участия бяха в постановките „Албена”, „Синьо-белият скреж”, а за пиесата „Празникът” от Хайтов на националния преглед на театрите в Народния театър „Иван Вазов” получих награда. След това постъпих в трупата на Пазарджик. Постановката „Робин Худ” направих специално за шуменския театър по покана на директора Илия Виделинов. Навлязох в темата, пресъздадена в пет-шест романа и филми. Написах драматизацията за два месеца по Дюма и Роджър Грийн. Направих собствена легенда. Историята и легендата за Робин Худ се смесват. Взех периода на крал Ричард Лъвското сърце, защото много ми хареса неговия кръстоносен поход. Някои от версиите са, че Робин Худ наистина е бил с него. Други версии отричат. Това тук е, че той чака краля – справедливия, добрия крал. Принц Джон става крал. Дори Шекспир пише в хрониките си за този крал Джон. В контекста на днешното време продължава да има битка за Божи гроб. Бях сигурен, че една романтична драма за Робин Худ би имала успех, има нужда от нея. Ценностите на този герой са вечни, но днес не са много модерни. Човекът винаги ще копнее за справедливост, свобода, любов. Тази любов, която създадохме между Мериан и Робин Худ, е неосъществена. Но това е красив стремеж…”

Героят на Ники Илиев обявява: „Вземам от богатите и давам на бедните. Никога обаче не съм вземал от благороден рицар или почтен свещеник, които са дали клетва и живеят според божиите закони. Моя жертва обаче стават духовниците, които изменят на своето папство, мамят и лъжат, забравяйки светото писание”.

Шуменската публика беше зажадняла за класическа историческа драма. Постановката ни привлече с ентусиазираните актьори, модерната сценография и съвременната музика – грегориански хор, шотландски танци, романтични любовни песни. Няма как да не се развълнуваш, дори героите да са от Средновековна Англия. Спектакълът те води с емоция от първата до последната сцена и затова често беше прекъсван от бурните аплодисменти на публиката.

Актьорите с режисьора Бойко Илиев

Сценографията и костюмите са на Жанета Иванова, музиката е на Евгени Господинов, хореографията и сценичният бой са дело на Камен Иванов, асистент-режисьор на спектакъла е Невена Тодорова. Пиесата беше със специалното участие на актьорите Елена Петрова и Николай Илиев. С удоволствие гледахме играта на Кольо Стайков, Валентин Ченков, Катрин Лалова, Росен Караджов, Калин Пачеръзки, Виктория Стрельова, Валери Зарков, Светлин Иванов, Веселин Бърборков, Стефан Мараджиев, Мадлен Йорданова, Борислав Вълов, Янислава Линкова.

Специално участие имаха децата от школата към театъра „Шумните” с ръководители актьорите Вилиана Димитрова и Росен Караджов, създадена преди година и половина по идея на директора на театъра Илия Виделинов. Те обучават общо 20 деца на възраст от 5 до 18-годишна възраст да пресъздават етюди и да навлизат в драмата. В спектакъла играха Даная, Никол, Ерато, Борислава, Кристиян, Павлин, Николета.

Най-малките актьори в „Робин Худ“

Участниците в „Робин Худ” получиха цветя от кмета на Шумен проф. Христо Христов, Ася Аспарухова – председател на общинския съвет, проф. Наталия Витанова – ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски”. Много от зрителите подариха цветя и лично благодариха на актьорите. След представлението на чаша вино трупата продължи да скандира хоровите реплики от историческата драма, а тематично изработената торта разряза актрисата Елена Петрова.

На 14 април шуменските актьори ще представят поставката „Робин Худ” в театър „Българска армия“ в София.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име