Роза Боянова /вдясно/ с Николай Калев, Вили Колева и проф. Росица Йорданова . Сн Валентина Минчева

В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” се състоя творческа среща с поетесата Роза Боянова, организирана съвместно със славянското дружество „Васил Друмев”. Представени бяха последните й книги с поезия, публицистика, литературна критика.

Водещият Николай Калев – председател на дружеството, припомни нейната биография. През 1984 г. излиза първата й стихосбирка „Жадна вода”, която през следващата година е отличена с наградата „Владимир Башев” за литературен дебют. С Красимир Кунчев издават книгата „Литературни игри с децата”, посветена на литературното творчество на малките творци. В Шумен създава литературното студио „Камбанка”. От 1989 г. тя живее в Бургас. Духовните й учители са поетите Ганчо Мошков, Иван Пейчев, Христо Фотев. През 2007 г. е удостоена с националната награда за поезия на името на Иван Пейчев. Роза Боянова е автор на публицистика и литературна критика. В Бургас създава литературното студио за деца „Митични птици”. Отличена е с награда „Македонски книжовен Дедал”, член е на Международната литературна академия в Букурещ, за цялостно творчество получава „Златен Пегас”. Тя е почетен гражданин на Бургас.

В залата бяха състуденти и преподаватели на поетесата от Шуменския университет, читалищни и литературни дейци на града. Проф. Росица Йорданова от Варненския свободен университет разказа за запознанството си с Роза Боянова и Красимир Кунчев през 1987 г. и уникалната им методика за детски литературни таланти. Дейността им е реформаторска. Тяхната практика е описала в книга. Основната тема е детето като ценност. А колкото до всестранно развитата личност, тя е утопия, според проф. Йорданова. Защото детето не е пластилин да го формираш, трябва да отключиш неговото палаво въображение и свобода. Тя напомни, че литературните книги на Роза Боянова са илюстрирани от деца. По-късно работи с художници в Бургас, но дълги години илюстратор на стихосбирките й е шуменският художник Румен Михайлов. Проф. Йорданова обобщи: „Талантливият ръководител има талантливи деца”.

Вторият гост на шуменци беше Вили Колева – секретар на читалище „Любен Каравелов” в Бургас, художник с принос за графичното оформление на книгите на Роза Боянова. Тя говори за пленерите, които двете са организирали за деца, занимаващи се с изкуство,  край морето и в Странджа. Скоро Вили Колева и Роза Боянова ще открият 18-тото издание на международния литературен фестивал „Свято слово” в Бургас.

Роза Боянова се обърна към публиката в залата: „Много съм горда, че три от моите ученички в Шумен дойдоха днес, за да кажат, че не са забравили литературното студио – Виолета, Галя и Николина. Това е най-големият комплимент за моята работа от 1979 г. досега с деца. Яни Милчаков ни окрили за книгите, които издаваме за малките творци. Ганчо Мошков написа рецензия за книгата „Метафори”, която издадохме с художника Румен Михайлов. Първата ми стихосбирка „Жадна вода” струваше 15 стотинки, а втората „Биография на чувствата” беше отпечатана от варненско издателство върху синя седесарска хартия, останала от бюлетините.  Корицата й беше ярко жълт картон, който бързо се разпадаше”.

Роза Боянова сподели спомени за своите приятели Красимир Кунчев, Виолета Кънчева, проф. Добрин Добрев, Иван Карадочев и други – съавтори на книги, рецензии и поетични репортажи. Поетесата прочете свои творби.

Проф.  Младен Енчев говори за новите книги на Роза Енчева. Николай Калев прочете послание от писателя Любомир Котев до нея: „Поезията не остарява. Вечна е. Неподвластна на времето. Не остаряват и поетите. Остава завинаги в плен на мечтата и вдъхновението с ненакърнени детски сетива. И е странно и реалистично някак, че някои от тях прегазват планини от време, че достигаме възрастта, която напразно наричаме мъдра, щом ни носи примирение и безразличие. Поетите не остаряват. Те остават вдъхновение, когато другите са уморени. И Роза, не се съмнявам, както се полага на всеки избраник, ще е млада, още по-млада и по-вдъхновена, прекрачвайки в новото десетилетие”.

От екрана мили думи каза за поетесата Николай Гундеров, нейн възпитаник. Следващото послание беше картина на художника Румен Михайлов, подарена от неговата съпруга Лидия, която лично благодари на поетесата в залата.

Николай Калев съобщи, че на последната сесия съветниците са гласували Роза Боянова да бъде удостоена със „Златната значка на Шумен” за цялостното й творчество. На финала на срещата Калев поднесе червена ябълка на гостенката – символ на богатото поетично дърво на Роза Боянова, което ще дава още плодове на българската литература.

Тя благодари на всички присъстващи за вниманието, а на чаша вино гостите си припомниха творческите поетични вечери в Шумен от миналия век, когато имаше наистина артистична бохема от поети, писатели, художници, музиканти – интелектуалният елит на града.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име