Вицепрезидентите на КНСБ с д-р Свилен Арнаудов

Ръководството на КНСБ днес е в Шумен в рамките на стартиралата на 3 април национална кампания на конфедерацията „По-високи заплати с твоя синдикат“. Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, вицепрезиденти на КНСБ и Анета Денева – председател на Федерацията на здравните синдикати в Шумен, избраха да посетят Комплексния онкологичен център, защото е високотехнологичната болница на региона, работи на печалба, има добри икономически показатели и е водещо лечебно заведение по онкология в Североизточна България.

Синдикалистите бяха посрещнати от д-р Свилен Арнаудов – управител на КОЦ. Те споделиха, че в много фирми у нас се пречи на работниците и служите да се сдружават, въпреки че работят при лоши  трудови условия и дадоха пример с месокомбинат. Вицепрезидентите на КНСБ обясниха, че са се насочили към дружества в Шумен, които са структуроопределящи, с които синдикатът има добро партньорство или тепърва ще изгради  такова. Гостите се интересуваха от проблемите и предизвикателствата пред колектива на КОЦ, за които те могат да съдействат. Срещите с мениджърските екипи по места е от взаимна полза, увериха те. Актуален е въпросът за определяне на минималната работна заплата, Законът за обществените поръчки и Колективния трудов говор, според синдикалистите.

В началото на срещата присъства главната медицинска сестра Анелия Каменова, която каза: „Ние нямаме синдикална организация в КОЦ, защото управителят е от една страна управител, но от друга страна синдикалист. Той защитава интересите на работещите в нашето лечебно заведение”. Представителите на КНСБ подчертаха, че приемат присърце исканията на медицинските специалисти в секторите детско и училищно здравеопазване, общинските и държавни болници. Обсъдиха се и безопасните и здравословни условия на труд.

Д-р Габровкси показва апаратурата в Онкоцентъра

Акцентираха на професионалните заболявания, защото в ЕС са регистрирани най-много смъртни случаи на рак в резултат на вредни емисии, изпарения, стари технологии. КНСБ стартира кампания „Да спрем рака на работното място”. Раковите заболявания са първата причина за смъртни случаи в ЕС, свързани с работата: 52 % от годишните смъртни случаи, свързани с професията, понастоящем се дължат на свързани с работата ракови заболявания, докато 24 % са в резултат на болести на сърдечносъдовата система, 22 % – на други заболявания, и 2 на сто – на наранявания. Според проучвания на Международната конфедерация на профсъюзите, близо 30 вида рак са свързани с работното място. Годишно в България се регистрират пациенти с диагноза от 215 професионални заболявания, съобщиха гостите. Факт е, че в миналото останаха лекарите, които се занимаваха с професионални заболявания, когато в заводи, фабрики, комбинати имаше т. нар. „цехов лекар”.

По този повод д-р Арнаудов сподели, че след като се е дипломирал в Медицинския университет, пет месеца е работил в химическия завод в Смядово, после е започнал работа в болница и специализирал хирургия. Относно КОЦ, той каза, че няма рискова работна среда с изключение на Клиниката по лъчетерапия, в която персоналът е изолиран, няма как да бъде облъчен, спазват се всички стандарти.

В Европа поради лоши условия на труд от рак заболяват 5-6 процента от всички раковоболни. У нас годишно те са 10 000 души. По този повод д-р Арнаудов коментира, че онкоболните се увеличават всяка година, но колко от тях са с рак заради лоши производствени условия, не може да каже. Трябва статистик и анализ – ресурс, с който КОЦ не разполага. Както знаем, точните данни за страната са в Националния център за обществено здраве и анализи.

Относно създаването на КОЦ, д-р Арнаудов каза: „Аз съм един от създателите на Онкоцентъра заедно с д-р Караниколов, който 20 години беше управител преди мен. Лечебното заведение имаше доста задължения. В рамките на три години успяхме да разплатим 3 милиона лева и сме на печалба. Вдигнали сме заплатите на персонала, както е по изискване на КТД. При формиране на печалби се дават премии на работещите, за да им вдигнем стандарта. Може би това е една от причините да няма синдикат в КОЦ. Преди години имаше опити да се създадат два синдиката, но това отмря, защото хората ни не изпитваха нужда от тях. През последните четири години се закупи много висок клас медицинска апаратура. Успяхме да привлечем лекари-специалисти от Търговище, Варна, Добрич. Имаме четирима патолози, двама от които са доктор на науките, а третият предстои да защити дисертация. Имаме нужда от още легла, в момента те са 140. Ние сме предпочитани от пациентите на Добрич, Разград, Търговище, Русе, Варна, Сливен и други области. През 2021 г. купихме нов линеен ускорител със собствени средства. Имаме нужда от нов мамограф, с който да провеждаме скринингови програми. Предишните два линейни ускорителя бяха с по-малък капацитет, закупени по европрограми. Предстои да закупим апаратура за повърхностна и дълбоко рентгенова терапия. Осигурихме ново медицинско оборудване – последно поколение, за миниинвазивните интервенции в хирургия, както и за отделението по гастроентерология. Имаме сектор за палеативни грижи с 13 легла. Лимити няма за пациентите на химиотерапия и лъчетерапия. В КОЦ-Шумен работят 278 души, от които 265 на трудов договор”.

Доц. Д-р Румен Габровски, началник на Клиниката по лъчетерапия, запозна гостите с оборудването и персонала. Годишно тук се лекуват 2300 онкоболни при 500 в другите лъчетерапии на КОЦ в страната. Клиниката е след водещите в  България.

Представителите на КНСБ се договориха да работят съвместно за скрининга и профилактичните програми на населението за борба с рака, като акцентират на професионалните причини.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име