Сн пресцентър БСП, архив

БСП и Възраждане ще внесат вот на недоверие към служебното правителство, ако президентът Румен Радев не смени служебния премиер Димитър Главчев. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Преди това от парламентарната трибуна Нинова официално се обърна към президента с призив да смени Главчев. В декларация от името на БСП Нинова заяви, че през последните 48 часа се случват неща, които са „погром върху държавността“, визирайки намесата на Бойко Борисов в служебното правителство. Нинова посочи, че Борисов първо твърдеше, че няма нищо общо със служебния кабинет, а след това настояваше за министерски смени и предупреждаваше Главчев с последствия, ако откаже. След изявленията на Борисов, служебният премиер първо отстрани външния министър Стефан Димитров и го смени с Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, а след това махна и земеделския министър Кирил Вътев, когото смени с Георги Тахов. Президентът още не е издал укази за назначаването на новите министри.

„Това е пуделщината в политиката. Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще изпълни?“, попита Нинова от парламентарната трибуна и нарече премиера „доказан послушко“, след което апелира към Румен Радев да го смени. „Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и мафия не се преговаря. Просто сменете Главчев“, каза Нинова.

По-късно в кулоарите на парламента тя заяви през журналисти, че заедно с Възраждане ще внесат вот на недоверие към кабинета с мотивите, че се нарушават принципите на Конституцията за неутралитет на служебното правителство и има съмнения за злоупотреби и манипулации на изборите.

Под мотивите вече са се подписали представители на БСП и Възраждане.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име