Кметът на Шумен Христо Христов обяви, че оттегля докладната си за избор на нов управител на Комплексния онкологичен център /КОЦ/, след като юристите от правна комисия установиха в документа редица недостатъци.

Вчера комисията по здравеопазване не успя да вземе решение по докладната, а съветниците влязоха в разгорещен спор, придружен с крясъци и блъскане по масата, за това дали управителят на Онкоцентъра трябва да има специалност „Онкология“ или „Медицинска онкология“ /повече четете тук/

Днес правна комисия също разгледа докладната, в която са посочени условията за конкурса и изискванията към кандидатите за управител на КОЦ. Юристите от комисията установиха редица недостатъци в документа, заяви Даниела Русева, общински съветник, бивш председател на общинския съвет.

Има явни противоречия в изискванията към кандидатите, каза Русева и посочи, че на едно място в докладната се изисква управителят да е лекар с 5-годишен стаж по специалността, а в друга точка от същата докладна е записано, че кандидатите може да са и икономисти, и зъболекари.

Освен това в докладната е цитиран закон, който вече не съществува – старият закон за противодействие на корупцията, заяви Русева и допълни, че в докладната има и други недостатъци.

След като чу становището на комисията, кметът Христо Христов обяви, че оттегля докладната си за прецизиране. Той трябва да я оттегли официално и на сесията на 25 април.

На комисията се появиха и други предложения за управител на КОЦ. Общинският съветник Веселин Пенчев /Левицата/ предложи новият шеф на Онкоцентъра да не е лекар, а да се търси добър мениджър за управление на болницата. Идеята му веднага беше подкрепена от Ивайло Илиев от ГЕРБ. Кметът Христо Христов също се съгласи с това предложение и коментира, че външен кандидат може да тушира напрежението в Онкоцентъра.

Това обаче ще означава, че болницата, респ. общината, ще трябва да плаща две заплати за управители, тъй като по закон лечебната дейност в Онкологичните центрове задължително се ръководи от лекар-онколог. Така че освен управител-мениджър, ще трябва да се назначи и медицински управител. А какво точно ще прави един икономист начело на Онкоцентъра, след като дружеството има една-единствена дейност и това е лечебна дейност?, питат риторично общински съветници   

Тези въпроси ще продължат да предизвикват напрежение, защото местните политици явно не са се отказали да кадруват в Онкологичната болница, и ГЕРБ не са се отказали от апетитите си към директорския стол. Предстои да видим колко мръсна може да стане войната за Онкоцентъра с неговата апаратура за милиони

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име