Д-р Александър Симидчиев. Сн скрийншот

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев в момента в страната има поне 2000 болни от коклюш, защото смъртността при коклюш чисто статистически е 1 на 1000 боледуващи. “Фактът, че имаме два смъртни случая означава, че имаме поне 2000 болни“, заяви д-р Симидчиев пред бТВ.

В момента има карантинирани класове в няколко столични училища заради коклюш, каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков пред бТВ. Карантинираните паралелки са няколко десетки.

Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път, когато говорим, когато общуваме в колектив, и изключително заразен. Преносители могат да бъдат и здрави, и болни хора.

Заболяването се причинява от бактерия. Доказва се с PCR тест, но болните трябва да се изследват за своя сметка, тъй като тестът не се покрива от здравната каса. Всяка кашлица, която продължава повече от седем дни и е с пристъпи до повръщане, води на мисълта за коклюш, предупреждават медиците. Заболяването се лекува с антибиотик

Според националания здравен инспектор д-р Ангел Кунчев има опасност от национална епидемия от коклюш. От началото на годината официално установените заразени са 205, а само през последната седмица са регистрирани 59 нови случая. Две едномесечни бебета вече починаха от заболяването

Специалистите съветват бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, за да предпазят малките бебета докато дойде време самите те да бъдат имунизирани. Първата имунизация срещу коклюш се поставя, когато бебето е на два месеца и след това на третия, четвъртия, шестнадесетия месец. Следват реимунизации на 6 и 12 години. Антителата остава около 10 години.

Детелина Дончева

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име