Миглена Данчева. Сн архив

Само за половин година след встъпването в длъжност на новия шуменски кмет Христо Христов, трети човек от екипа му напуска по свое желание. Изненадващо в последния работен ден на седмицата -19 април, оставка хвърли пресаташето на община Шумен Миглена Данчева.

Пред Радиан.бг тя заяви, че е подала заявление да бъде освободена от работа и в момента е в едномесечно предизвестие. Попитана за причините за оставката, Миглена Данчева отказа да коментира, но допълни, че вероятно ще даде изявление на по-късен етап.  Данчева подчерта, че като пресаташе на общината се е старала да поддържа добри професионални отношения с всички медии и благодари на колегите си журналисти за съвместната работа.

Преди да влезе в кметския екип по покана на проф. Христо Христов, Миглена Данчева е работила като журналист и като пресаташе на държавна институция. Попитана дали няма да оттегли оставката си, тя заяви, че решението й е категорично, но не отговори на въпроса дали и какви трусове има в кметския екип, след като трети човек го напуска само в рамките на половин година

Първият, който хвърли оставка, беше Камен Андонов, медиен съветник на кмета Христо Христов. Той напусна работа на 8 януари, само два месеца след началото на кметския мандат. Андонов беше плътно до проф. Христов от самото начало на предизборната му кампания, когато малцина в Шумен вярваха, че кандидатът на БСП ще спечели кметския пост. Още на втория месец след спечелването на изборите обаче срещу медийния съветник на градоначалника започна координирана атака. Първоначално Камен Андонов стана „мишена“ на общинските съветници от ГЕРБ, които на сесия искаха обяснения защо той присъства на кметските оперативки. Поведението на ГЕРБ беше обяснимо, тъй Андонов е един от малкото открити критици на бившия кмет от ГЕРБ Любомир Христов и е смятан за „враг“ на партията, на която впрочем беше един от учредителите в Шуменско.

След атаката от ГЕРБ, Камен Андонов получи критики и от някои шуменски журналисти. Веднага се задейства и постоянната общинска комисия по култура, която дори обяви извънредно заседание заради „неясната медийна политика на община Шумен“. Оставката на Андонов обаче изпревари заседанието на комисията.  След като се оттегли от поста, Камен Андонов коментира, че медийният натиск върху него вероятно е свързан с парите, които общината години наред плащаше на определени медии. Андонов беше категоричен противник на тази практика и настояваше общината да не си плаща за „медиен конфорт“, а да работи с медиите по ясни правила.

„Когато се запознах с досегашната практика на общината, видях, че кметството плаща от парите на шуменци на избрани медии за публикации, които нямат никаква добавена стойност – нито гражданите са по-добре осведомени, нито тези публикации осветляват някакъв съществен проблем. Просто се плащат едни пари на определени медии и властта си създава медиен комфорт. И държа да подчертая, че сред медиите, на които общината и Любомир Христов са плащали, отсъстват двете най-четени и най-авторитетни медии, така че не е ясно на какъв принцип са сключвани медийните договори. Затова в екипа на новия кмет се оформи мнение да се промени досегашната практика и повече да не се плаща на медиите по такъв начин, с т. нар. договори за информационно обслужване, а отношенията с медиите да бъдат ясно и прозрачно регламентирани. Това обаче предизвика агресивна реакция срещу мен от някои журналисти“, коментира след оставката си Камен Андонов.

Явно напускането му е променило мнението на кметския екип, защото в началото на април от пресцентъра на общината призоваха шуменските медии да изпратят своите оферти за „информационно обслужване“. Отново нямаше посочен никакъв ясен и прозрачен регламент, по който ще се плаща на медиите.

На 12 април оставка хвърли и заместник-кметът по образование и култура проф. Светла Станкова. От 15 април трудовите правоотношения с нея бяха прекратени по взаимно съгласие. Проф. Станкова и досега не е коментирала причините за напускането си. Нейните функции в общината се изпълняват от зам. кмета по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Браво! Вън и присъди на предателите, некомпетентните и шуробадженаците, които лапат само заплати и не правят нищо. Има още много такива.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име