Правна комисия разгледа на извънредно заседание докладната на кмета за КОЦ - Шумен. Сн. Радиан.бг

„Юмруците победиха в този общински съвет с тази докладна записка /на кмета/“ – така общинският съветник Даниела Русева коментира случващото се с управителя на Онкоцентъра д-р Свилен Арнаудов, чието отстраняване от поста беше поискано в последния момент от кмета Христо Христов. Градоначалникът, който преди три дни обяви, че оттегля докладната си за провеждане на конкурс за Онкоболницата, вчера изненадващо внесе нова докладна, този път с предложение за временен шеф на КОЦ да бъде назначен бившият управител д-р Сотир Караниколов. Кметската докладна беше депозирана в последния възможен момент и днес предизвика сериозни спорове сред съветниците от правна комисия, които са събраха на извънредно заседание.

Двама от съветниците – Борислав Костов /Възраждане/ и Веселин Пенчев /Кауза Шумен/ направо оспориха легитимността на комисията и съответно на разглежданите от нея документи. „Ние бяхме уведомени за тази комисия вчера след 16 ч. и заседаваме днес в 12,30 ч., т. е. не е спазен правилникът, според който трябва да има поне два дни между уведомлението и комисията“, заяви Борислав Костов, а Веселин Пенчев го подкрепи.

„Крайно съм изненадан от внасянето на тази докладна в 90-тата минута. Какво налага тази спешност, след като правна комисия /на заседание в петък, б.р./ единодушно реши, че въпросът изисква повече време?“, попита Веселин Пенчев, обръщайки се към кмета Христо Христов.

Въпросът му е основателен, защото кметът три пъти променя позицията си в рамките на седмица по въпроса за КОЦ – Шумен. Първоначално градоначалникът беше внесъл докладна за обявяване на конкурс за управител на Онкоцентъра, тъй като договорът на сегашния управител е изтекъл миналата година и д-р Арнаудов продължава да работи с анекс, подписан с решение на предходния Общински съвет.  Докладната на кмета за конкурс обаче първо скара съветниците в здравна комисия, където се стигна до крясъци, обиди и блъскане с юмруци по масата от страна на д-р Махмуд Аламо /ГЕРБ/, един от яростните противници на управителя на Онкоцентъра /повече тук/. Именно неговото поведение даде основание на Даниела Русева днес да каже, че „юмруците победиха“. Първоначалната докладна на кмета беше оспорена и от правна комисия, която намери редица нередности в документа. Трябва да се подчертае, както направиха и днес съветници-юристи, че в тази първа кметска докладна изобщо не беше предвидено отстраняването на д-р Свилен Арнаудов и назначаването на временен управител.

В петък, след като изслуша забележките на правна комисия, кметът Христов обяви, че оттегля докладната си за прецизиране, а съветниците се съгласиха, че въпросът изисква повече време. Отново не беше казана и дума за назначаването на нов временен управител на Онкоболницата. И изведнъж във вторник следобед градоначалникът сюрпризира всички, внасяйки докладна за назначаването на д-р Сотир Караниколов начело на КОЦ – Шумен. Впрочем, не всички са били изненадани. Съветници разказаха, че същият д-р Махмуд Аламо е заявил на друга комисия, че ще има нов вариант за Онкоцентъра, и това е станало още преди кметът да внесе официално последната си докладна. Което показва, че поне групата на ГЕРБ е наясно с действията на кмета преди всички останали.

Днес Ивайло Илиев от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи докладната за смяната на д-р Арнаудов по две причини: „Първо, имахме апел към кмета по най-бързия начин да се реши този въпрос и тази докладна е отговорът“, заяви Илиев. Преди това друга съветничка, също от ГЕРБ, благодари на кметския екип, че е спазил договорката /!/ да пусне конкурса за Онкоцентъра. Тези директни изявления дадоха основание на Веселин Пенчев да коментира, че „кметът е поел ангажимент към ГЕРБ за Онкоцентъра и това е причината за бързането с докладната“.  

Кметът Христо Христов, който присъства на правна комисия, отхвърли тези обвинения и заяви, че няма никакви договорки с нито една политическа сила, най-малко с ГЕРБ. Градоначалникът призна, че в първата му докладна не е имало предложение за временен управител, но след това си променил мнението, защото ситуацията в Онкоцентъра била крайно изострена. „Така /с временен управител/ ще дадем възможност да се нормализират отношенията между лекарите“, заяви кметът. Той допълни, че още на следващата сесия през май смята да внесе нова докладна за обявяване на конкурс за управител на КОЦ.

Правна комисия

Даниела Русева обаче посочи на администрацията, че не може да се отнася с такова неуважение към сегашния управител на Онкоцентъра.  „Да освободиш буквално за един ден управителя на КОЦ показва неуважение към един лекар, който е направил много за хората и като лекар, и като управител на Онкоцентъра“, подчерта Русева. Тя припомни, че за предлагания за временен управител д-р Сотир Караниколов има направена финансова ревизия, по която на счетоводителката на д-р Караниколов даже „има присъда за 60 000 лв.“. И попита дали д-р Караниколов ще се върне в болницата със същата счетоводителка. Даниела Русева съобщи още, че сегашният управител д-р Свилен Арнаудов е в болнични за два месеца, така че „няма да пречи на никого с присъствието си“.

Председателят на правна комисия Пламен Петков декларира, че няма да гласува, защото е бил адвокат на Онкоцентъра по времето на предишния управител, и сега също има договор за юридическа помощ с болницата.  По повод финансовата ревизия на Онкоцентъра по времето на д-р Караниколов, Пламен Петков заяви, че в ревизионния доклад няма посочени нарушения на управителя. Кметът Христо Христов каза, че не знае за тази финансова ревизия, но продължи да настоява за връщането на д-р Караниколов в Онкоцентъра. Юристите на общината пък се втурнаха да обясняват как сегашният управител д-р Свилен Арнаудов не може да бъде управител. „След като твърдите, че анексът на д-р Арнаудов е незаконен, защо кметът не издаде заповед и да прекрати договора му? Ако не можете да го направите, значи това, което твърдите, не е вярно“, репликира ги Веселин Пенчев. Той също заяви, че няма да гласува по докладната и напусна комисията преди гласуването

Така в залата останаха шест съветници от правна комисия, но Пламен Петков не гласува, въпреки че беше в залата. От петимата гласували, трима подкрепиха докладната на кмета: Ивайло Илиев /ГЕРБ/, Метин Джамбазов /ДПС/ и Ахмед Ахмедов /ПП/. Против беше Борислав Костов, а Даниела Русева гласува „въздържал се“.

Утре докладната ще бъде разгледана в сесийна зала, ако влезе в дневния ред като извънредна точка.   

Пп. Администрацията на кмета говори за напрежение в Онкоцентъра, но явно визира гледната точка на блъскащите с юмруци и на хора, пишещи доноси срещу колегите си в стил „Държавна сигурност“. Администрацията като че ли пропуска другата гледна точка – на изявени лекари от Онкоболницата, които пък заплашват да напуснат и да отидат да работят в други градове, ако бъде отстранен сегашният управител д-р Арнаудов.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

11 КОМЕНТАРИ

 1. Всичко е ясно вече!Благодаря на сайта radian.bg поне един сайт в Шумен да представи ситуацията обективно.

 2. тези дето са подкрепили тази докладна хал хабер си нямат от света

 3. леле какви са тези хора дето искат да махнат най-успешния лекар на Шумен ,който е спасил живота на толкова много хора …..само да не им се налага да опират до него ,че тогава ще видят как ще му се молят

 4. Не триите коментарите за Караниколов и счетоводителката му.

 5. ПРИВЕТСТВАМ предложението за назначаване на Управител на КОЦ – Шумен до обявяване на конкурс, да бъде назначен човек, който почти 20 години успешно е управлявал това лечебно заведение!
  От кого е поръчана тази статията е Очевадно! Защитава човек, който със зъби и нокти се е вкопчил в поста си, като вече една година проваля избора на нов управител, чрез всевъзможни машинации и скъпоплатени адвокати.

  • Колко пък да е успешен? Удобен-да, но успешен не мисля! А това че е следствен е съвсем друг въпрос, който явно не е от значение…Той и гл. счетоводителка са съдени за присвояване на парични средства в особено големи размери, но казвате били успешни 😀 Всички, които защитавате тези престъпници не забравяйте, че Той гледа! Дано да спите спикойно!

 6. А къде е становището на ПП Възраждане? Те представители нямат ли в комисиите??!! Гласувал съм за тях и ако нямат позиция по този казус- просто ще ме загубат….

 7. Гледайте втори сезон на шуменския сериал „Вълкът, вълчицата и тяхното котило от КОЦстрийд“ след сесията на Общ. съвет!!!

 8. защо триете коментарите за Караниколов и счетоводителката му?

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име