Проф. Христо Христов - кмет на община Шумен, връчва наградата на трупата от Варна.

Друмевите театрални празници завършиха със спектакъла „Под игото” на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”-Варна. Илия Виделинов – директор на шуменския театър-домакин, връчи плакет за участието на трупата във фестивала. Цветя бяха поднесени от името на книжарница „Хеликон” в Шумен и ДКТ „Васил Друмев”, от проф. Христо Христов – кмет на община Шумен, Ася Аспарухова – председател на общинския съвет, проф. Наталия Витанова – ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски”. В залата имаше много млада публика. Ученици с цветя се качиха на сцената, за да поздравят актьорите.

Проф. Христов връчи наградата на община Шумен на 33-тото издание на Друмевите театрални празници на гостите от Варна, които направиха съвременен прочит на романа „Под игото”, от написването на който се навършват 130 години. От името на колектива отличието получи актьорът Николай Божков, който беше в ролята на Боримечката.

Илия Виделинов и Стоян Спасов, директор на ДКТ-Добрич и член на журито, връчват наградите

По-късно журито обяви наградените участници. В категория „Музика” беше отличен композитора Калин Николов за постановката „Всичките наши тела” на Драматичен театър „Невена Коканова”-Ямбол. Наградата за мъжка роля взеха Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов – актьори от спектакъла „Ботушът” на ДКТ-Варна.

Наградата за женска роля получи Гергана Змейчарова за ролята си в „Гимнастика за бременни” на Драматичния театър-Враца. Наградата за сценография беше дадена на Христина Недева за спектакъла „Апокалипсисът идва в шест вечерта” на ДКТ-Пловдив. Наградата в категория режисура отиде при Мартин Киселов за спектакъла „Всички наши тела” на ДКТ-Ямбол.

За най-добър спектакъл беше отличен  „Ясен и Омая” на ДКТ-Русе по мотиви от приказката „Неродена мома”. Кукленото изкуство впечатли публиката с модерната сценография и актьорско присъствие.

проф. Пенко Господинов

Тази година не се връчва наградата за драматургия на текстове. Пет пиеси участваха в раздела „Авторски прочит”. Но се отличава драматургията на вече реализиран текст и това е авторът Теа Денолюбова за „Боже мой” – моноспектакъл на Христо Мутафчиев от Народния театър „Иван Вазов”.

Наградата на публиката беше присъдена на спектакъла „Болница накрай света“ на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

След закриване на фестивала председателят на журито проф. Пенко Господинов, заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” коментира: „Предвид спектаклите, които гледахме в Друмевите театрални празници, нивото на театъра ни е много добро. Друг е въпросът, че българският театър не е в много добра кондиция. Начинът, по който се финансира, компрометира изкуството. Това са количествени показатели, които много развратиха системата. Като жури бяхме затруднени, имаше голяма конкуренция в някои от категориите. Общувахме с колегите в спокоен, добронамерен тон и отличихме най-доброто. В рамките на един месец за втори път съм в Шумен. Бях председател на журито за изпълнение на  унгарска и българска поезия. Преди десет години ме отличиха на вашия фестивал за мъжка роля. Прави ми добро впечатление вашият град, който има интелигентна среда. Тя следва традициите в духовно измерение. Виждам подкрепата от община Шумен”.

Съвременност и история с модерен прочит бяха заглавията в програмата на Друмевите театрални празници. Срещнаха се няколко поколения творци, което е гаранция, че шуменският театър ще продължи традициите на фестивала, който дава шанс на нови автори в българската драматургия.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име