Шуменци протестират срещу насилието над животни. Сн Радиан.бг

Шумен се включи в националния протест срещу насилието над животни, организиран днес в различни градове. Пред съдебната палата се събраха представители на приютите в Шумен и Велики Преслав, активисти на Дружеството за защита на животните, много граждани   

„Насилието над животните е най-страшната характеристика на едно общество, а в нашето то е ежедневие“, алармират организаторите на протеста и настояват институциите да сложат край на жестокостите срещу животните

Екоактивистите настояват за строги наказания и ефективно присъди за насилниците на животни, както и за стриктно прилагане на Закона за защита на животните от всички институции, включително от общините и кметовете на населени места

Ваня Димова от приюта във Велики Преслав на протеста

Организаторите на националания протест настояват за конкретни законодателни промени, които ще намалят страданието на най-уязвимите животни – тези без дом:

1. Забрана и строги наказания за развъждане на кучета и котки извън регистрирани развъдници, които заплащат висока такса и подлежат на строг контрол относно хуманните условия и отношение към животните.

2. Таксата за некастрирано куче да бъде равна на такса за отглеждане на куче с цел развъждане.

3. Забрана за продажба на кучета и котки в зоомагазини и по интернет.

4. Контрол над кметовете на общини за стриктно спазване на Националната програма за овладяване на популацията от безстопанствени животни, основана на масова кастрация и връщане по места.

5. Подробно регламентиране на броя на персонала (спрямо броя на животните) в съоръженията за затваряне на кучета и котки, както и на неговите задължения и строги наказания за неизпълнението им. Санкции за длъжностни лица, които пренебрегват задълженията си, свързани с хуманното отношение към животните

6. Подробно регламентиране на реда за осъществяване на обществен контрол във всички общински съоръжения, в които се затварят животни, включително ежедневен достъп и постоянно видеонаблюдение.

7. Премахване от Закона за лова на възможността да се отстрелват кучета и котки като дивеч.

8. Забрана и строги наказания за отглеждане на кучета на верига.

9. Създаване на нов контролен орган (вместо Българската агенция по безопасност на храните), който да отговаря за хуманното отношение към животните.

10. Изграждане на адекватна по численост и функции Зоополиция за предотвратяване и разследване на престъпления срещу животни.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име