Хората от Венец още се чудят дали да гласуват на изборите. Сн Дияна Желязкова

„Хич нямаше да им гласуваме, ама заради хатъра на кметицата ще отидем“ – с това обяснение възрастен жител на Венец изразява пълната апатия, обхванала преди изборите дори такива партийни „крепости“, като малката Делиорманска община. Събраните наоколо мъже слушат и кимат в съгласие.  

Броени дни преди 9 юни, когато българските граждани ще избират и европейски, и национални депутати, във Венец липсва всякакъв ентусиазъм за предстоящото гласуване. Повечето местни хора дори не знаят имената в депутатските листи, които все пак ще пуснат в избирателните кутии. Ще гласуват „заради хатъра на кметицата, щото поне направи улиците“, или заради местен депутат, който „осигурява работа в /ловното стопанство/ „Паламара“. Иначе редовите избиратели не очакват нищо от бъдещите си представители в София и в Брюксел.

„Само ни лъжат, ама и ние свикнахме да ни лъжат!“, казват с примирение и безразличие местните хора и все повтарят, че вече не вярват на политиците. На центъра, точно пред кметството на Венец, четирима мъже са приседнали на парапета, пушат цигари и нищят живота. Съгласяват се да отговарят на журналистически въпроси на репортер на „За истината“ след уговорката, че имената им няма да се цитират. По-късно обаче двама махват с ръка: „Абе пиши ни имената, какво да ни е страх!“. А след това всички решават да позират за снимка.

На въпроса дали някой от политиците е правил срещи с тях за европейските избори, мъжете искрено се разсмиват. „Никого не сме видели /от политиците/, изобщо не знаем каква е тази Европа, дето ще й гласуваме“, казва възрастен човек. „Е какво да ни обясняват за Европа, като нашите хора там работят, всички са в Германия“, репликира го друг.

Въпреки това обаче повечето местни жители щели да гласуват за европейски депутати. „Как ще изберете за кого да гласувате, като не знаете за какво става въпрос?“. „Ами каквото ни кажат, това ще гласуваме“, откровено отговаря единият от събеседниците.

„Аз пък няма да гласувам за никого, не ща ни Европа, нито нищо!“, категоричен е друг от мъжете. И продължава: „То вече банално стана, освен избори, в България друго няма! Почти всеки месец избори, на хората им омръзна“. Останалите го подкрепят.

За националните избори било малко по-добре – видели една вечер събрание на някаква партия, но не знаят коя е. „Май ДПС бяха“, казва единият от мъжете. „И СДС правиха събрание“, обажда се друг, явно бивш седесар. „СДС ли? ГЕРБ сигурно имаш предвид?“ „Те, те. Само ДПС и ГЕРБ дойдоха тук да се срещнат с хората“, поясняват местните. И веднага се „наострят“: „Ама те политиците говорят само за себе си, хората никой не ги пита, гладни ли са, жадни ли са. Само за себе си говорят, втора заплата щели да си дават в парламента, пък ние тук без работа! Какво ще им гласувам!“, изразява всеобщото възмущение Кемал Мустафа. И ядосано обяснява, че брат му е без работа вече 20 години. „Аз му давам пари, майка му дава, живее ли се така! Гладен е човекът, като поп ходи, че не може да се обръсне. А в общинското звено четирима пенсионери назначени, все от селото на кметицата. Ей затова няма да гласуваме за никого!“, зарича се Мустафа.

„Така е, във Венец имаш ли връзки, имаш работа. Нямаш ли, никъде не те вземат“, подкрепя го друг мъж. И обяснява, че работните места са „запазени“ за хората от Осеновец, откъдето е кметицата на общината Нехрибан Ахмедова, и от още две села – Борци и Ясенково. „Иди в „Паламара“, иди в Социалното, иди в съвета и питай откъде са служителите – всички са от Осеновец, от Борци и от Ясенково. Иди да видиш в гаражите на общината – трима пазачи пенсионери, всичките от Осеновец. Е как да гласуват хората?“, възмущават се мъжете.

Един от тях – Рейхан Али, същият ден трябва да празнува 60-годишен юбилей, но не може да почерпи никого, защото от година и половина е без работа. „Ето, човекът няма пари даже да почерпи, като няма работа!“, ядосват се приятелите му. Али е на 60 години и макар че е професионален шофьор, не може да си намери работа във Венец. „Питаш за работа и като чуят, че си на 60 години, ти показват вратата“, обяснява примирено слабият мъж.

И макар че са убедени, че никой от новите депутати няма да им реши проблемите, повечето все пак ще гласуват на 9 юни. Както им кажат. „Пак ГЕРБ ще победи, бе“, прогнозира единият от мъжете. „Защото хората не искат да гласуват“, отговаря друг. И продължава: „Ама как да ги накараш да гласуват, какво са направили /тези политици/ за хората, че да гласуват!“. „Обаче ние пак ще излезем. Добре че сме ние, че да вдигнем избирателната активност. В Шумен сигурно и 30 % няма да гласуват“,  коментира местен жител.

Същата апатия е обхванала и избирателите в близкото село Изгрев, макар че местните управници са се разработили с размах преди изборите. Голяма група работници по чистотата са се въоръжили с косачки и се борят с тревата и храсталаците по улици и градинки. „От сутринта косят тревата, чистят в парка, всичко живо работи“, смее се жена от селото на необичайната активност на общинските служители. Но допълва: „Ама ние се радваме! Така трябва да е винаги, не само преди избори.“

Иначе и в това село не са се появявали партийни кандидати. „Никой не е идвал да прави предизборни срещи с хората“, казват местните. И обясняват, че „повечето нямат желание да гласуват, ама ще отидат по задължение“. „Хората вече не се интересуват от нищо, нито от партии, нито от програми, защото им омръзна да ги лъжат“, коментира човек от Изгрев.

Малката община Венец е сред най-сигурните „крепости“ на ДПС и вече пети мандат се управлява от Нехрибан Ахмедова. На всички избори – независимо дали са национални или местни, нейната партия бележи впечатляващ резултат във Венец. На последните парламентарни избори през 2023 г. ДПС спечели 61% от гласовете във Венец. ГЕРБ-СДС получиха почти 27%, а ПП-ДБ – малко над 6 на сто.

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име