Пенсионерите в Никола Козлево казват, че вече не се интересуват от изборите. Сн. Дияна Желязкова

Пенсионерите в малките общини в Североизточна България вече не се интересуват от избори. Ядосани били на всички политици заради малките си пенсии и са убедени, че от гласа им нищо не зависи. Това показа репортерска проверка на „За истината“ в малката община Никола Козлево.

„Те са си нагласили всичко, какво ще им гласуваме!“, коментират три жени, седнали на кафе в центъра на Никола Козлево. Двете са пенсионерки, а третата години наред не може да си намери работа, тъй като е в нехаресваната възраст „50+“

„Като кажеш че си на 50 плюс, никой не те иска на работа. А на всички избори всички ни обещаваха как ще има работа за хората! Само лъжат. Вярно е, че има програми за безработни, ама те са за 20-годишни. За нас, 50-годишните, няма нищо“, ядосва се жената, която черпи с бисквити и кафе за 54-тия си рожден ден и се чуди как ще доживее до 60, за да почне да получава поне вдовишка пенсия за починалия си съпруг.

Работен ден е, но на площада в Никола Козлево почти не се мярка никой, макар че около него са концентрирани всички учреждения и институции. Едва в 12 ч. от сградата на Общината започват да излизат служители в обедна почивка. „Така е всеки ден, то не останаха хора в Козлево, ти питаш за предизборни срещи!“, отговарят възрастните жени на въпроса дали политиците са идвали да се срещат с местните хора за предстоящите избори.     

„Не сме чували някой да е идвал, ами ние вече не се интересуваме ни от избори, ни от нищо“, казва най-младата жена. „Друга година идваха, правеха събрания, агитация имаше, този път слаба работа, не съм чувала да има събрание, ни БСП, ни ГЕРБ дойдоха, пък друг път все идваха някои“, обаждат се пенсионерките.

Но и те са ядосани на политиците, и не се интересуват от предстоящите избори. „Нашите пенсии са по 526 лв., сега ще ги увеличат малко с 11 процента, ама политиците що не живеят с толкова пари? Добре че имаме градини и си изкарваме някаква храна“, казва едната жена, която е на 78 години, но още работи в градината.

Признава обаче, че пенсиите са се увеличили значително през последните три години. „Допреди три години пенсиите бяха по 200 лева, направо не се живееше. Сега е по-добре“, коментират възрастните жени. Но са възмутени, че за Великден добавките не са дадени на всички пенсионери. „На някои дадоха по 100 лв., на други нямаше нищо! Да бяха дали по 50 лв., ама на всички, нали за Великден ги дават!“, ядосват се пенсионерките.

„Вече не се интересуваме от политика, какво да слушаме, като ни лъжат! Идваме тук сутрин, пием по едно кафе на центъра, говорим си за градинките, за разсада, после си пазарим и си отиваме вкъщи да си гледаме сериалите. Не ни интересуват изборите“, единодушни са и трите жени.

Повече се вълнуват от обезлюдяването на общината и на общинския център Никола Козлево. „Добре че през седмицата идват тук на работа в общината, в училището, че се виждат хора, иначе е пустош. Ето, сега и училището свърши, и съвсем не се мярка жив човек по центъра. Младите се изселват в големите градове и в чужбина, все по-малко оставаме тук, а като няма и работа, кой да остане“, коментират трите жени.

Собственичката на кафенето в центъра на Никола Козлево потвърждава думите им. „От два-три месеца е много зле положението, няма хора. Изведнъж спряха да идват. По време на ковида бяхме по-добре, отколкото сега“, обяснява жената. Нейното заведение е единственото в района, в което се приготвя обедно меню, затова се ползва от служителите в съседните администрации. През последните месеци обаче клиентите рязко намалели. „Правят си сметката хората, не искат да харчат, предпочитат в обедната почивка да си отидат вкъщи, вместо да си купят нещо. Така е от два-три месеца и е много зле работата“, коментира собственичката и се чуди дали да не затвори.

А пенсионерите се интересуват много повече от съдбата на кафето, където се срещат всеки ден, отколкото от изборите в неделя…

Дияна Желязкова

Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име