Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на мандатите в 50-тото Народно събрание.

В парламента влизат общо 7 партии. Те си разпределят мандатите в следващия парламент по следния начин: ГЕРБ-СДС – 68 депутатски мандата, ДПС – 47, ПП-ДБ – 39 мандата, „Възраждане“ – 38, „БСП за България“ – 19, ИТН – 16, и новата партия в парламента „Величие” – 13 мандата.

От Тридесети избирателен район – Шуменски, в парламента влизат по двама депутати от ДПС  и по един от ГЕРБ, „Възраждане”, ПП-ДБ и БСП.

Имената на народните представители ще станат ясни в неделя, тъй като тези от тях, които са избрани от повече от един район, трябва да заявят от кой регион ще влязат в парламента.

Първите двама от листата на ДПС в Шумен са Айсел Руфад и Хамид Хамид. От Шумен депутат от ГЕРБ ще бъде Любомир Христов, който бе водач на листата.

От „Възраждане“ депутатско място от района получава общинският съветник във Варна Веселин Вешев.

От ПП-ДБ депутат отново става бившият премиер и министър на образованието Николай Денков. Той обаче е избран за народен представител и от Бургас и ако реши да влезе оттам, неговото място в Шумен ще заеме Захари Борачев. Той беше пети в листата на коалицията, но се изкачи до второ място с получени 596 лични преференции и измести проф. Нели Димитрова, която има 319 преференции.

Борислав Гуцанов от БСП също е избран в два региона –  Шумен и във Варна. Ако влезе от листата във Варна, следващ в списъка на БСП в Шумен е Катя Кайрякова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име