Веселин Вешев и общинският председател на Възраждане Ивайло Обретенов на пресконференция за изборните резултати. Сн Радиан.бг

Възраждане категорично няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС, независимо под каква форма ще бъде предложен такъв кабинет – дали като партиен или като експретен. Това заяви на пресконференция в Шумен депутатът от Възраждане Веселин Вешев, който е член на все още действащия парламент и е избран в новото 50-то Народно събрание като водач на листата в Шумен.

„Ние сме заявили, че единственото правителство, което нашата партия ще подкрепи, е правителство с мандат на Възраждане“, подчерта Вешев. Той посочи и петте приоритета, които Възраждане ще отстоява в новия парламент – провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за оставане или излизане от НАТО, прекратяване на помощите за Украйна, прекратяване на санкциите срещу Русия и предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни.

По-късно от пресцентъра на Възраждане заявиха в прессъобщение, че партията няма да разговаря с ДПС по тези приоритети, „тъй като ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция. Попадането на ДПС на второ място на последните избори на 9 юни 2024 г., следствие на негласуващите наши сънародници и гласовете от Турция, е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни“.

Вешев също обясни с ниската избирателна активност резултатите в Шуменска област, където Възраждане губи гласове като почти всички останали партии, освен ДПС. Възраждане е трета политическа сила в региона, а в общините Смядово и Каспичан е на втора позиция. „В Шумен също сме втори и почти настигаме ГЕРБ“, заяви Веселин Вешев. Според него, промените в Конституцията също са се отразили на изборните резултати, „защото сега правихме избори с правителството /служебното, б.р./ на ГЕРБ и с МВР-то на ГЕРБ“. „Клептокрацията мина на нов етап и избори, направени с много пари, сега ще произведат ново мнозинство в парламента“, коментира Вешев. Според него, успехът на новата партия „Величие“ се дължи единствено на ниската избирателна активност, а самата партия е проект, създаден, за да спре възхода на Възраждане“. „Иначе ние щяхме да бъдем втора политическа сила, а сега са ДПС“, заяви Вешев.

Той благодари на избирателите на Възраждане от Шуменска област и декларира, че ще продължава да работи за региона като депутат в 50-тото НС. „В 49-тия парламент аз бях най-активният депутат от Шумен, всеки може да направи справка и да се убеди в това. Двамата депутати от ГЕРБ нямат нито едно изказване, депутатът от ПП също не се обади, а единият депутат от ДПС от септември не е стъпвал в парламента“, заяви Веселин Вешев.             

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. браво на Възраждане затова съм гласувал за тях…..Възраждане ще си вдигнат гласовете на следващите избори

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име