Президентът Румен Радев издаде указ, с който свика първото заседание на новото 50-о Народно събрание в 9 ч. на 19 юни.

Новоизбраните депутати ще положат клетва и още същия ден трябва да бъдат избирани председател на Народното събрание и заместник-председатели.

След формирането на парламентарните групи, президентът ще проведе консултации със седемте формации в Народното събрание. След това ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голяматагрупа – тази на ГЕРБ.

От 30-ти МИР Шумен в новото Народно събрание влизат Айсел Руфат и Хамид Хамид /ДПС/, Любомир Христов /ГЕРБ/, Веселин Вешев /Възраждане/, Захари Борачев /ПП-ДБ/ и Катя Кайрякова /БСП/

От ГЕРБ-СДС обявиха, че днес започват разговори с останалите парламентарно представени политически сили за съставяне на редовно правителство. В преговорния екип влизат Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Разговорите започват в 13 ч. с ДПС.

За 15 ч. беше обявена среща с ПП-ДБ, но от дясното обединение заявиха, че няма да участват в преговори за правителство. В своя позиция от ПП-ДБ заяниха, че ще бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България. „В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че вашият подход (на ГЕРБ-СДС) няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната“, заявяват от формацията.

Разговорите днес ще приключат в 17 ч. с „Възраждане“.

Във вторник графикът предвижда срещи в 11 ч. с БСП, в 13 ч. с ИТН и в 15 ч. с „Величие“.

Освен ПП-ДБ, още две формации са обявили, че няма да участват в бъдещата управленска конструкция – „Величие“ и „Възраждане“.

От ГЕРБ-СДС предлагат да бъде сформиран експертен кабинет с техния мандат, като условието е те да определят премиер, външен и военен министър. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да бъде кандидат за министър-председател, но има има идея кого да предложи.

За експертен кабинет до момента подкрепа са изразявали единствено от „Има такъв народ“ и БСП.  В събота обаче пленумът на социалистите за пореден път гласува левицата да не влиза в коалиция с ДПС и ГЕРБ.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име