Сн. личен архив

Увеличаването на продължителността на човешкия живот в Европа се е забавило значително след 2011 г., сочи мащабно ново изследване, публикувано в The Lancet Public Health, водещо международно списание за изследвания в областта на общественото здраве. Проучването е изпратено специално до Сдружението за достъпна и качествена храна, съобщиха от сдружението.

Изледването е ръководено от Университета на Източна Англия /държавен изследователски университет/ и показва, че лошото хранене, физическата неактивност и затлъстяването, наред с последиците от пандемията COVID-19, са основни фактори за спада в напредъка на общественото здраве.

Според водещия изследовател проф. Ник Стийл, подобренията в продължителността на живота в Европа са били постоянни през целия 20-ти век благодарение на напредъка в общественото здраве и медицината. Но тази положителна тенденция се забавя значително около 2011 г. главно поради ръст на сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол. Изследователите подчертават, че дори съвременните лечения вече не компенсират вредите от лошото хранене и наднорменото тегло.

Изследването използва данни от Global Burden of Disease 2021 – най-обширният анализ на здравето в световен мащаб, обхващащ над 160 държави и 12 000 сътрудници. В периода 1990–2011 г. Европа отбелязва стабилен напредък, но между 2011–2019 г. този напредък рязко се забавя, а в някои страни, като Англия, дори се обръща в спад. Пандемията от COVID-19 допълнително задълбочава негативните тенденции в периода 2019–2021 г.

Изследователите подчертават, че въпреки това, не сме достигнали „биологичния таван“ на човешката дълголетност – животът на възрастните хора в много страни продължава да се удължава, но предотвратимата смъртност сред младите и средната възраст задържа цялостния напредък.

Положителен пример дават страни като Норвегия, Исландия, Швеция, Дания и Белгия, където ефективни държавни политики ограничават вредното влияние на основните рискови фактори и поддържат високи нива на обществено здраве. В контраст, Англия и останалите части на Обединеното кралство отбелязват най-сериозен спад в продължителността на живота, главно поради високи нива на лошо хранене, сърдечни заболявания и рак.

„Това проучване е изключително тревожно и показателно – не само за Обединеното кралство, но и за страни като България, където наблюдаваме сходна тенденция на задържане или дори влошаване на продължителността на живота. Не можем да решим кризата със затлъстяването само с лечение – нужни са смели политики, които да се насочат към причините: нездравословната храна, липсата на движение и агресивния маркетинг на вредни продукти,“ заяви инж. д-р Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружение за достъпна и качествена храна и експерт по политики за качество на храните.

В отговор на тази нарастваща криза, Сдружението ще предложи национален пакет от мерки, насочени към информираност, превенция и изграждане на здравословни навици от ранна възраст. Сред тях са поредица от беседи и лекции в читалища и училища в различни региони на страната; образователни събития за родители и деца, насочени към пълноценното хранене и двигателната активност; дискусионни форуми с водещи български лекари и здравни специалисти, които ще споделят експертни позиции и препоръки към граждани и институции.

Целта е да се създаде широка обществена ангажираност и знание, което да подкрепи нуждата от дългосрочна и последователна политика за подобряване на здравословното състояние на населението, коментират от сдружението, което стана член на европейската мрежа Safe Food Advocacy Europe, обединяваща организации за по-безопасни и здравословни храни.

Коментари

коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук