Петина и Никола работят върху дървото-слънце, което ще подарят на Шумен за Еньовден. Снимка radian.bg

Изсъхнал ясен от централната пешеходна алея в Шумен се превръща в произведение на изкуството под талантливите ръце на десетина ученици от градската школа по дърворезба. В средата на отрязаното дърво, изпод чуковете и длетата на младите творци, постепенно се оформят образите на жена и на едно ярко слънце над нея. Бъдещата пластика все още няма име, но авторите й обещават да я кръстят подобаващо за голямото откриване на 24 юни – Еньовден.

Това е второто дърво – пластика, което школата подарява на шуменци. През 2014 г. учениците изработиха първата си дърворезба – жар-птица, която също е разположена в централната пешеходна зона на града. Идеята беше да се създаде алея на изкуствата и всяка година децата да правят по едно дърво – пластика, обяснява ръководителят на школата Ангел Минчев.  През последните две години, обаче, екипът не успя да открие подходящо дърво за обработка, затова работата продължи едва тази пролет.

Иначе проектът е готов отдавна и е дело на една от бившите възпитанички на школата – Камелия Георгиева, която сега е студентка по изобразително изкуство и на Ангел Минчев. Вече втори месец около 10-12 ученици работят всеки уикенд върху пластиката, за да успеят да приключат до Еньовден.  Работата на това дърво върви по-бавно и по-трудно, защото ясенът е твърд и тежък за обработка, обяснява осмокласничката Петина Янева.

Тази роза е последният авторски проект на Петина, но ще бъде завършена след дървото-пластика. Снимка radian.bg

Въпреки че се занимава с дърворезба от 3 години, това е първото й дърво-пластика, върху което работи и момичето се вълнува от оценките и очакванията на любопитните зяпачи. Иначе Петина вече има няколко дърворезби по собствени проекти.

Децата работят върху дървото от петък до неделя, дори и в празничните дни около 1 май и на Гергьовден, защото това е безвъзмезден труд извън планираните им занятия в школата. Догодина ще продължим с друга пластика, амбицират се младите творци.  Школата по дърворезба е една от от най-атрактивните форми в общинския детски комплекс  в Шумен. Тя е създадена през 2005 година и работи с ученици от 4 до 12 клас. Под ръководството на Ангел Минчев децата се запознават с основните техники при художествената обработка на дърво. Работата е изключително ръчна. Създават се пана, кукерски маски, пластики, ракли за бижута, рамки. По-големите ученици усвояват и дървостругарството и правят красиви солници, гаванки, свещници, часовници и бижутерия.

Тази година възпитаниците на школата се представят много силно, гордее се ръководителят им Ангел Минчев. От 2 февруари до 19 април школата гостува със своя изложба в министерството на образованието и науката, а после участва в конкурс в Двореца на децата.  Сега им предстои нова изложба по случай деня на музеите, а кулминацията ще бъде годишното им представяне на 8 юни. Наскоро децата спечелиха колективната награда за приложни изкуства в националния конкурс „Природата – моето вдъхновение“,  а единадесетокласникът Никола Драгомиров спечели първото място в националния конкурс „Мадарски конник“ с глава на хан, изработена от дърво.

Раководителят на школата Ангел Минчев наблюдава как работят две от най-талантливите му момчета – Никола Драгомиров и Ивайло Койчев. Снимка radian.bg

Много от възпитаниците на школата продължават образованието си в специалности, свързани с изкуствата. Според техния ръководител обаче най-важното е, че остават живи традициите на българските дърворезбари.  „Аз съм им казал, че не държа да учат дърворезба, достатъчно е, че този занаят ще им остане като хоби и ще има кой да продължи  тази хубава българска традиция“, казва Ангел Минчев. А докато работят върху дървото – слънце, учениците се радват на голямо внимание и на искрените симпатии на шуменци, които оценяват, че не са много младежите като тях, които се трудят безвъзмездно дни наред, за да подарят нещо красиво на града си.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име