Проф. Марк Саул. Снимка Фондация "Америка за България"

На 26 май в София гостува проф. Марк Саул, носител на Президентската награда в САЩ за най-добър учител по математика и дългогодишен директор на Научно-изследователския институт (Research Science Institute/RSI) към Масачузетския технологичен университет (MIT).  Проф. Саул е в България по покана на Института по математика и информатика към БАН, който всяка година от 2009-та досега избира двама български ученици за участие в престижната лятна школа на RSI, където те занимават с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Тазгодишната надпревара завърши и вече са известни българските участници в RSI 2017. Това са Иван Иванов, възпитаник на Американския колеж в София и дългогодишен състезател в международни олимпиади по информатика и Таня Оцетарова, лауреат на Българския харвардски клуб и ученичка в МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив.  Подгласници са Василен Цветков и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Благодарение на проф. Саул български математици като Жени Сендова от БАН и завършилият наскоро докторска степен в Харвард и Northeastern University Антони Рангачев участват като преподаватели и ментори в лятната школа от повече от 15 години. Школата е насочена към талантливи ученици с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Участниците работят с научни ръководители (ментори), които обикновено са учени от Българската академия на науките и бивши възпитаници на УчИМИ – студенти в едни от най-добрите университети  в света по математика и информатика.

През последната седмица проф. Саул проведе семинари с учители по математика в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Пловдив, а след София му предстои и посещение във Варна.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име