Водата в Шумен ще поскъпне драстично и ще скочи на 5-6 лева за кубик, ако държавата не изгради сама пречиствателна станция, без да разчита на европроекти и без да изисква съфинасиране от страна на ВиК.  Това предупреди общинският съветник от БСП инж. Иван Йонков, бивш заместник-кмет по строителството в предходните два мандата.

Единственият начин водата в Шумен да запази сегашната си цена е държавата да поеме изцяло инвестициите, необходими за изграждане на пречиствателна станция за питейни води и за довеждащия водопровод от язовир „Тича“.  Другият вариант – да се разчита на европейски средства, задължително ще оскъпи водата и освен това ще отложи строителството на съоръженията поне с 4-5 години.

В момента  се налага тезата, че пречиствателната станция и водопроводът трябва да се построят по европейски програми.  В такъв случай, обаче, ВиК- Шумен ще трябва да осигури съфинансиране в размер на 15 – 16 процента.  При прогнозна цена от около 100 милиона лева, водният оператор трябва да даде 15-15 милиона лева собствени средства, което е напълно изключено при сегашното лошо финансово състояние на дружеството.

Дори и държавата да поеме съфинасирането на тези 15 %, амортизациите на новия обект пак ще натоварят цената на водата.  Според инж. Йонков, ако станцията се изгради с европейски средства, водата ще поскъпне минимум с около 50 процента спрямо сегашната си цена.  Не трябва да се пропуска и факторът „време“ – кандидатстването по европейските програми ще започне чак догодина, реалното строителство поне още година по-късно, а самата пречиствателна станция ще бъде завършена след 4-5 години в най-добрия случай.

Депутатът от БСП Иван Иванов /вляво/, лидерът на шуменските социалисти Веселин Пенчев и инж. Иван Йонков дават пресконференция срещу поскъпването на водата в Шумен. Снимка radian.bg

Водата може да не поскъпва, само ако държавата поеме изцяло изграждането на обекта и го финансира с национални средства, заяви инж. Йонков.  Това е и позицията на БСП – Шумен, която беше представена на пресконференция от общинския председател на левицата Веселин Пенчев и от депутата Иван Иванов.  БСП е категорично против всяко повишение на цената, защото това, което шуменци плащат в момента, е върхът на социалната поносимост, заяви Веселин Пенчев.  Той допълни, че на предстоящата сесия на 20 юли съветниците от левицата ще гласуват против бизнес-плана на ВиК, ако той предвижда поскъпване на водата.

Конфликт на интереси във ВиК – Шумен?

Министерството на регионалното развитие е започнало одит на дейността на ВиК–Шумен, включително и на ръководния състав на дружеството.  Одитът ще включва както цялостната дейност и състояние на водния оператор, така и проверка във връзка със сигнал за конфликт на интереси, който е констатиран от Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.  Това съобщава министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на актуален въпрос от народния представител Иван Иванов за състоянието на ВиК–Шумен.

Министърът не конкретизира какъв е този конфликт на интереси, по който ще се прави втора проверка, но от изложението му оставаме с впечатление, че е свързан със сегашната работа на дружеството, каза Иван Иванов.  Той допълни, че ще иска още информация по случая.

В отговора си министър Нанков посочва три основни проблема пред ВиК–Шумен: лошото качество на водата заради липсата на пречиствателна станция, лошото състояние на довеждащия водопровод и високата цена на водата.  Министър Нанков директно заявява, че шуменското дружество е в нестабилно финансово състояние и съобщава, че загубата на ВиК е нараснала от 317 000 лв. за 2015 г. на над 1,2 милиона лева през 2016 г.   Според министъра, една от причините за лошото състояние на ВиК–Шумен е и смяната на ръководния състав.

Ние настояваме държавата да си влезе в ролята на собственик на ВиК–Шумен, където държи 51 % от акциите и да предложи изход от тежката ситуация, заяви депутатът от БСП.  Левицата предлага да не се вземат никакви решения за водния оператор, докато не приключи одитът от МРРБ и не стане ясно какъв е този конфликт на интереси в дружеството.  Освен това социалистите настояват държавата да направи смени в мениджмънта на ВиК.  Неадекватната кадрова политика във водния оператор, която води със себе си само загуби, може да се сравни с тази в шуменската болница, където положението е същото, коментира Иван Иванов.

На предстоящата  сесия съветниците от БСП ще гласуват против предложеното поскъпване на водата и ще поискат да не се разглежда бизнес-плана на ВиК–Шумен, докато не излязат резултатите от одита.  Социалистите обаче се опасяват, че колегите им от ГЕРБ ще се опитат да привлекат гласове от други групи, за да прокарат предложението на ВиК водата да се повиши на 3,26 лв. на кубик.  Затова, ако гражданите на Шумен искат да запазят сегашната цена на водата, все още имат време.  Просто трябва да отидат в щабовете на своите партии и да кажат ясно и категорично на своите представители в общинския съвет какво гласуване очакват от тях.  А на 20 юли ще броим поименно всеки глас…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име