Кметът Любомир Христов също присъства на заседанието на оценителната комисия, която ще избере вариант за новата визия на пешеходната зона. Снимка: Radian.bg

Много фонтани, велоалеи и детски кътове ще има по пешеходната зона на Шумен. Това предвиждат и двата варианта за нова визия на участъка от пл. „Кристал“ до хотел „Мадара“.

Днес предпроектните обемно-пространствени проучвания бяха презентирани от архитекти пред оценителна комисия в Община Шумен.

Екипът от архитекти Добрил Добрев, Дарий Аврамов, Георги Маринов и Камен Добрев предлагат до недостроения Търговски дом край хотел „Мадара“ да има сух фонтан със светлинни ефекти. Проектът им предвижда в участъка от Търговския дом до сградата на съда да има търговски обекти, по ларгото да бъде направена велоалея, а зоните за отдих да бъдат разширени. Планирано е още до „еврейските магазини“ край сградата на полицията да бъде направена „ретро улица“, а по целия участък да има четири детски къта.

Архитектите Красимир Генов, Николай Симеонов, Даниела Славова, Веселин Василев и Явор Генов предлагат премахване на паркинга на пл. „Кристал“, като движението да са осъществява на две нива. Според тях заведенията на „Кристал“ трябва да бъдат изтеглени в междинните зони, а неработещият шадраван да стане 24-часов воден бар. За района на хотел „Мадара“ техния проект предвижда зеленина и водни елементи. Между сградата на пощата и недостроения Търговски дом пък е планирана стена за катерене.

И в двата проекта са планирани сцени на открито и търговски обекти в района около полицията и хотел „Мадара“.

Участъкът от пл. „Кристал“ до хотел „Мадара“ е включен в инвестиционната програма на Община Шумен по програмата „Региони в растеж“, на обща стойност 6 195 350 лева.

Оценителната комисия трябва да излезе с решение до три дни.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име