В Разград посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица, която ще остане в града до неделя. Снимка Radian.bg

Десетки миряни се стекоха в храма „Св. Николай Чудотворец“ в Разград, за да посрещнат чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска.  Архиерейският наместник отец Георги, в съслужение със свещеници от енорията, се помолиха заедно с миряните пред лика на Божията майка за здраве и благополучие на всички.

Тази вечер в храма ще има тържествена служба в чест на Чудотворната икона, съобщи отец Георги и покани разградчани да намерят време да минат през църквата и да помолят Божията майка да им помогне да бъдат по-смирени и по-добри.  Иконата ще бъде в Разград до ранния следобед в неделя, когато заминава за Южна България.

Чудотворната икона на света Богородица Одигитрия Байталска идва от Украйна.  Тя се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“ в село Байтал, Одеска област, откъдето е и името й „Пътеводителка Байталска“.  Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г.  Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят.  След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравели.  Затова я канонизирали като чудотворна.

Вярва се, че изображението на Божията майка помага за изцеление от всякакви недъзи, както и на бездетни семейства, на синове и дъщери да се върнат в домовете си и за успешно приключване на съдебни спорове.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име