С изложба и с премиера на спектакъла „Нестинари” Драматичният театър „Антон Страшимиров” в Разград отбеляза снощи своята 70-годишнина.  Честванията започнаха на площада пред Общинския културен център с поздрав към юбилярите от артистите от Капанския ансамбъл.  По-късно във фоайето на културния център беше открита изложбата „Една незабравима епоха от театъра, преживяна в черно и бяло“.  Експозицията беше представена от художника и фотограф Александър Сертев, а фотосите в изложбата са заснети от баща му Стоян Сертев в годините, когато е създаден разградският драматичен театър.

След това изключителната игра на актьорите от театъра пренесе публиката в бленувани светове, там, където любовта и доброто вечно водят неравна битка с омразата и злото.  В мистичната импресия „Нестинари“ освен актьорите от ДТ “Антон Страшимиров“ участваха и танцьорки и певици от Сцена „Назъм Хикмет“, която днес заедно с театралите и с Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ е част от Театрално-музикален център – Разград.  След изпълнението актьорите и режисьорът бяха изпратени с бурни овации от публиката в препълнената зала на Общинския културен център.

Празникът на юбилярите уважиха бивши и настоящи актьори, режисьори, танцьори, художници – хора, отдали част от живота си на него и които помнят, и обичат театъра.  Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от народния представител Десислава Атанасова, министъра на културата Боил Банов, областния управител Гюнай Хюсмен, кмета на Разград д-р Валентин Василев, театри от цялата страна, политически сили и организации.

„Тази годишнина е повод за гордост и удовлетворение от постигнатото дотук.  Ден за гордост за признателност пред хората, поставили началото и към всички онези, които в продължение на 70 години са полагали ежедневни, всеотдайни и неуморни усилия, за да превърнат ДТ“Антон Страшимиров“ в една от най-престижните и обичани културни институции в Лудогорието. Пожелавам на цялата трупа на ДТ“Антон Страшимиров“ още много впечатляващи постановки и театрални предизвикателства, които да радват и провокират зрителите.  А те винаги да ви отговарят с любов и нестихващи аплодисменти!“ – се казва в поздравителния адрес от областния управител Гюнай Хюсмен.

„Юбилеят на тази културна институция е важна дата за града и за цялата община, тъй като Разград успя да запази и съхрани и в най-трудните години това средище на изкуството и културата. Пожелавам ви дълги години нестихващ устрем и творческо вдъхновение.  Продължавайте да увличате в театралното изкуство хора от всички възрасти, създавайте атмосфера и духовен пристан за своята публика“, пожела в приветствието си кметът д-р Валентин Василев.

Отбелязването на 70-годишния юбилей на ДТ „Антон Страшимиров” продължава тази вечер с премиерното представление на неиграна досега пиеса на патрона на театъра – „Мрак“.  Режисьор на спектакъла е Борислав Чакринов, а сценографията и костюмите са на Мартина Варийска. Това е една от ранните селско-битови пиеси на писателя, която поставя акцент върху моралните човешки ценности. В постановката е ангажиран почти целият състав на театъра.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име