Преподавателят  от шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ Ангел Ангелов спечели наградата на публиката в националната класация „Новатори в образованието“ за 2017 г.  Класацията се организира от 2014 г. и се изготвя от жури, включващо представители на образователната система, технологичния сектор, предприемаческите среди, както и журналисти с дългогодишен опит в сферата на образованието или технологиите.

Целта на инициативата е да привлече общественото внимание към позитивната промяна в българското образование.  Всяка година чрез класацията се показват добрите примери на личностите, проектите и инициативите с най-голям принос към въвеждането на нови обучителни методи и технологични решения, които променят представата ни за образование, създават нови възможности за усвояване на знания или правят ученето по-достъпно за повече хора.

Награждаването и официалното обявяване на класацията на журито ще бъде на 8 ноември, но вече е известен фаворитът на публиката, който беше излъчен след 20-дневно гласуване.  Шуменският учител Ангел Ангелов е безспорен победител в тази категория – за него са подадени над 800 гласа, а вторият в надпреварата има едва 300 гласа.  Ангелов е първият шуменец, носител на награда от тази класация. А до крайния срок може да се окаже победител и в други категории!

Ето как е представен шуменският преподавател в националните номинации:

Ангел Ангелов работи в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, от 10 години.  Завършил е НВУ „Васил Левски“, гр. Велико Търново, през 2007 г. и ШУ „Епископ Константин Преславски“, гр. Шумен, през 2009 г.  – специалност „Компютърни системи и технологии“ с квалификационна степен „Учител по информационни технологии“.  Докторант е по Методика на обучението по информатика и информационни технологии към ПУ „Паисий Хилендарски“.

Ангел Ангелов е учител, който с иновативния си стил на преподаване и с начина си на отношение към учениците напълно заслужава да бъде номиниран и да спечели тази награда.  Той преподава, като въвежда метода „учене чрез действие“.  По модела, създаден от него, е разработена учебна програма и са сключени партньорски договори с 6 училища и 2 университета от страната, където ученици и студенти обменят опит на разменни начала под негово ръководство.

Опитът на Ангел Ангелов е признат и се споделя не само у нас, но и в много държави по света. Това стана възможно след участието му в конкурса Microsoft Educator Exchange – 2015, Redmond, WA USA, където спечели наградата The Pitch – Best Achievment | Runur up. Благодарение на това отличие тази година квотата за учители, които да участват във световния форум, нарасна от двама на двайсет.  Ангелов е номиниран и за две световни награди: Global Teacher Prize / Световна награда за учители – номинация за 2015 г., и Global Innovation Awards / – номинация за 2016 г. и TOP 10 за 2017 г. в категория „Teaching Standards“ за постижения в преподаването и ученето чрез използване на технологии.

Ангел Ангелов е член на национални комисии към МОН и СМБ. Участва като експерт и технически комисар към различни образователни инициативи и проекти. Член е на екип на МОН; на ръководител на „KODU България“ – образователна инициатива на Microsoft, и други.

Ангелов е ръководител на Школа по информационни технологии към СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен. Школата съществува от учебната 2008/2009 г., като в нея се обучават над 120 ученици от 1. до 12. клас. Под негово ръководство училището, в което преподава, има класирани ученици в Националния отбор по информационни технологии, представящи  страната ни на „MOS World Championship“, както и на европейските регионални финали на Microsoft Imagine Cup 2017. За краткото си съществуване Школата е успяла да излъчи национални първенци в различни други международни и национални състезания и олимпиади по информационни технологии.

Ангел Ангелов е носител на над 50 грамоти за научно ръководство на ученици и ученически проекти, участвали в международни и национални състезания и олимпиади; притежава 80 сертификата за научно ръководство на ученици и ученически проекти, участвали в международни и национални състезания и олимпиади.

Ангел Ангелов е съавтор на над 20 учебници и учебни помагала по информационни технологии от 1. до 12. клас и заглавия, свързани с помощна литература за учителите по информационни технологии.  Автор и на над 20 научни публикации в областта на технологиите и образованието, представяни на международни и национални форуми.  Член е на авторски екипи на издания и практически ръководства, свързани с иновативни компютърни приложения ис тяхното приложение в класната стая.

Поздравления и честита награда!

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име