Представяне на Клъстер „Черноморска икономическа зона“ във Варна.  Снимка областна администрация - Разград

В Разград има идея да бъде изграден Областен експо център с интермодален терминал, логистична зона, панаирна зона и високотехнологичен парк на обща площ 77 000 квадратни метра. Общата инвестиция за това възлиза на 15 милиона евро. Това стана ясно на официалното представяне на Клъстер „Черноморска икономическа зона“ във Варна.  На срещата присъстваха областният управител Гюнай Хюсмен и главният секретар на администрацията Михаил Тодоров.

Председателят на сдружението инж. Дойчин Ников обясни, че амбицията на създателите на клъстера е реализация на логистичен коридор от Азия през порт Варна в направление Шумен, Разград и Русе към Централна Европа.  Той представи проекта „Логистичен и реекспорт хъб за Централна и Източна Европа“, както и идеите за регионални проекти, които са получили подкрепата на съответните областни администрации.   Подобен проект вече работи в Румъния през Констанца, а целта на българския му аналог е да се развие движение на стоки най-вече от Китай, Катар и Саудитска Арабия по направлението през Шумен, Разград и Русе.

Заради подкрепата си към важни инфраструктурни и социално значими проекти областният управител Гюнай Хюсмен получи благодарствено писмо. На главния секретар Михаил Тодоров бе връчено удостоверение за членство в Клъстера, тъй като той е подкрепял идеите за създаването му и като депутат в 43-то Народно събрание, информират от областната управа.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име