Министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Шумен Любомир Христов и депутатите д-р Румен Генов и Димитър Александров участваха днес в работна среща с директорите на училища и детски градини от региона.

От 1 януари заплатите в регионалните инспекторати по образование вероятно ще бъдат увеличени с 9 процента, така че да се доближат до средната брутна учителска заплата, която сега е около 1080 лв.  Това съобщи пред журналисти в Шумен министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че в момента възнагражденията на експертите в регионалните инспекторати са между 900 и 1000 лв. и изостават от учителските заплати, затова в системата има незаети бройки.  Общо 613 души работят в образователните инспекторати в България, около 5 процента от местата се незаети, защото колегите предпочитат да станат учители и да вземат по-високи заплати, обясни министър Вълчев.   Затова от началото на следващата година ще има увеличение на възнагражденията в РУО, което да компенсира разликата.

Министърът даде относително добра оценка на регионалния инспекторат в Шумен, подчертавайки думата относително.  Но не отговори на конкретния въпрос дали ще има кадрови промени в РУО – Шумен. „ Както и на много други места, и тук имаме предизвикателство да обезпечим с добри експерти регионалния инспекторат по образование“, каза по този повод министърът.

По-рано той проведе среща с директори на училища и детски градини от региона. Срещата беше закрита за журналисти, вероятно по искане на самите училищни директори, въпреки че на други места подобни срещи се провеждат открито.  Обсъждани са били основно въпроси за делегираните бюджети, промените във финансирането и нормативната уредба, обясни министър Вълчев, който не можа да открои някакви кардинални въпроси от срещата.

А иначе, заради въпросната проточила се среща, министърът закъсня с цели 45 минути за обявената пресконференция, на която го чакаха 13 представители на различни медии.  Е, някои не го дочакаха и си тръгнаха, защото дори министрите са длъжни да спазват някакъв протокол…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име