Театралната трупа в Шумен е разединена, но на този етап доста от актьорите подкрепят методите на управление на новия директор Димитър Димитров и не се очаква някаква промяна в сегашната ситуация.  Това са резултатите – или липсата на резултати, от проведеното днес събрание на съюзната организация на артистите в Шумен.  В дневния ред беше записана една точка – обсъждане на важни въпроси от работата на трупата и проблемите, които станаха известни в публичното пространство.

В събранието участваха и освободените актьори и членове на техническия състав. Директорът Димитър Димитров не е бил на срещата, но ще получи всички поставени въпроси и проблеми.

За нас беше важно да разберем каква част от трупата подкрепя политиката на новия директор и начина му управление, обясни актьорът Любен Попов, който е един от тримата освободени актьори от театъра.  „Имахме безмълвната подкрепа на част от състава, но много хора не искаха да изказват гласно позицията си от страх да не си загубят работата. Затова предложих да проведем едно анонимно писмено допитване и да отговорим с „да“ или „не“ дали подкрепяме действията на директора за сваляне на постановки и уволнение на хора от трупата. Предложението ми обаче не беше прието“, обясни актьорът.

Актьорът Любен Попов

За негова изненада, няколко млади актьори, които са в трупата от един-два сезона, подкрепили новия директор. Според Любен Попов, съюзният председател Стефани Лечева и заместник-директорът Дияна Христова също са застанали на страната на директора.  В един момент срещата заприлича на другарски съд и вместо да получим подкрепа, ние бяхме обвинени, че сме привлекли медийното внимание към проблемите на театъра, обясни Попов и допълни „Срещата започна като някакво партийно събрание от 82-ра година, половин час правиха анализ на това, което е изнесено в медиите и опровергаваха твърденията на уволнените актьори. Стана ясно, че трупата е разединена – едни подкрепят директора, защото получиха постоянни договори от него, другите не го подкрепят, защото политиката му може да има сериозни последствия за целия театър, но засега мълчат. Общо взето, доста хора мълчаха. Но аз предупредих колегите, че ако сега всичко замре и замлъкне, както най-вероятно ще стане, в следващите шест месеца ще има нови сътресения и нови уволнения, но тогава вече ще е късно да се прави нещо“, коментира актьорът.

След събранието, на което не са получили подкрепа от колегите си от САБ, освободените актьори и служители заявиха, че ще си търсят правата по съдебен път.

Общо взето, не съм голям оптимист за това, което се случва в шуменския театър, коментира Любен Попов. Актьорът ще се върне в родната си София, където ще продължи да търси нови творчески проекти. За съжаление се разделям с Шумен и с шуменския театър, каза Любен Попов.  Единственият малък лъч оптимизъм според него е подкрепата на колеги от разградския театър, където се случват същите неща. Все пак не сме сами, има хора, които мислят като нас и настояват да се обединим и да действаме, защото в противен случай скоро може да няма самостоятелни трупи нито в Шумен, нито в Разград, коментира Попов.

На събранието всички колеги, включително освободените, имаха възможност да си кажат мнението, а всички въпроси са протоколирани и ще бъдат поставени на срещата с Христо Мутафчиев в края на януари – това съобщи след събранието председателят на САБ – Шумен Стефани Лечева.  Утре тя ще даде повече подробности за събранието.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име